20 / 04 / 2024

Kiracı tahliye davası nasıl açılır?

Kiracı tahliye davası nasıl açılır?

Posta yazarı Tamer Heper, '6 Nisan 2020’de kiracıya tebliğ olunan 30 günlük ödeme talepli ihtarname ile kiracıma 7 Nisan 2020’de tahliye davası açacaktım ancak bu tarih itibarıyla kesintiye uğradığı söylendi, tahliye davası açabilecek miyim? ' sorusunu yanıtladı.



 

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Eşime ve kardeşlerine babadan miras olarak tarla kaldı. Eşim ve kardeşleri dört kişi. Ancak üçü bu tarlayı kullanıyor. Hatta içine kaçak ev ve sera yapıyorlar ama eşimi tarlaya sokmuyorlar. Bu yapılanları engelleme imkanımız olur mu? Bir de bu kullanımı engelleyebilir miyiz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kiracı tahliye davası nasıl açılır?

6 Nisan 2020’de kiracıya tebliğ olunan 30 günlük ödeme talepli ihtarname ile kiracıma 7 Nisan 2020’de tahliye davası açacaktım ancak bu tarih itibarıyla kesintiye uğradığı söylendi. Ben 16 Haziran 2020’yi başlangıç kabul edip, tahliye davası açabilecek miyim? ● A.K.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun ya aklını karıştırmışlar veya kendisi yazarken yazım hatası yapmış. Zira; biliyorsunuz kirasını ödemeyen kiracıya ihtarname göndererek, kira bedelini 30 gün içinde ödemesi istenir. 30 gün içinde kirasını ödemezse 31’inci gün temerrüt nedeni ile tahliye davası açılır.

Ancak okuyucumun gönderdiği ihtarname kiracıya 6 Nisan 2020’de tebliğ olunmuş ve kendisi 7 Nisan 2020’de temerrüt nedeni ile tahliye davası açabileceğinden söz ediyor. Yani 30 gün sonra değil, 1 gün sonra. Bu zaten mümkün değil, temerrüdün oluşması için 30 gün geçmeli. Bu birincisiydi.

★ ★ ★ ★ ★

İkincisi bu konuyu gündeme getiren 7226 sayılı Kanun’un geçici 2’nci maddesi, işyerleri için bir kural getirdi. Bu kurala göre, 1 Mart 2020 tarihinden 30 Haziran 2020’ye kadar ödenmeyen işyeri kiraları nedeni ile sözleşmenin feshi ve mecurun (kiralanan şey) tahliyesi talebinde bulunulamaz. Dolayısıyla okuyucumun talep ettiği kira, bu dönem içinde kalmaktadır ve şayet talebi işyeri kirası için ise evet temerrüt nedeni ile tahliye talebinde bulunamayacaktır.

Ancak temmuz ayından itibaren ödenmeyen işyeri kirası için yine 30 gün talepli ihtarname gönderecek ve 30 gün içinde ödenmezse temerrüt nedeni ile tahliye talebinde bulunabilecektir. Şayet talep işyeri kirası için değil de mesken için ise bir yasaklama bir sınırlama yok. 7 Mayıs 2020’den sonra temerrüt nedeni ile tahliye talebinde bulunması mümkün.


Geri Dön