19 / 04 / 2024

Kiracı tahliye davası nasıl açılır?

Kiracı tahliye davası nasıl açılır?

Kiracı tahliye davası nedir? Kiracılar tahliye davası nasıl açılır? İşte bu konuda araştırılan detaylar!



KİRACI TAHLİYE DAVASI NASIL AÇILIR?

Kiracı tahliye davası nedir? Tahliye davası; ev, ofis ya da işyeri benzeri taşınmazları kiraya veren mal sahibinin kiraya verdiği kişiyi mülkten tahliye etmek ve taşınmazı boşaltmak için açtığı davaya denilmektedir. Kiracı tahliye davasında belirtilen hükümler Türk Borçlar Kanunu ve İcra iflas Kanunu ve Hukuku tarafından belirlenmiştir. Kiracı tahliye davasının tamamlanması neticesinde kira sözleşmesi iptal edilir ve kiracı taşınmazı boşaltmak zorundadır.

Ama kira sözleşmesinin bittiği tarihten asgari on beş gün önce aksi bir bildirimde bulunulmazsa kira sözleşmesi aynı hükümler doğrultusunda bir yıl daha uzatılır. Ancak kira sözleşmesinde herhangi bir tarih belirtilmemiş ise yahut belirlenen tarih daha uzun ise kiracı tahliye davası için yasal fesih yani iptal süresi olarak kanun ile çerçevelenmiş olan sürelere uyulması gerekir.

Kiracı tahliye işlemlerinde bulunmak için tek izlenecek yol kiracı tahliye davası açmak değildir. Türk Borçlar Kanunu’nun 347. Maddesi gereğince de kira sözleşmesinin on yıllık uzama süresinin bitmesine az üç ay kala iptal bildiriminde bulunarak kira sözleşmesi iptal edilir. Kiraya verenin kira sözleşmesini davasız iptal edilmesi ancak bu yolla mümkün olabilir.

Buna rağmen kiracı ise fesih, iptal bildirimini bir yıllık kira sözleşmelerinde sözleşmenin uzama süresinden on beş gün önce yapmalıdır. Her iki fesih halinde de kiracı tahliyesi davası benzeri ekstra işlemlere gerek bulunmamaktadır. Ama kira sözleşmelerinin daha uzun olduğu hallerde iptal bildiriminin süresinin de daha uzun olduğunu bilmek gerekir. Bu noktada sekiz yıllık kira sözleşmelerinde iki ay, on iki yıllık kira sözleşmelerinde de üç aylık bir fesih, iptal bildirim süresi bulunmaktadır.


Geri Dön