27 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Daha fazla para vermemek için bu oyunu iyi okuyun!

Kiracılar dikkat! Daha fazla para vermemek için bu oyunu iyi okuyun!

Son yıllarda kiracı ve ev sahibi arasındaki davalarda artış olduğu gözlemlenirken emlak piyasasında % 25 zam sınırına takılmamak için yeni bir sözleşme modeli çıkarıldığı öğrenildi. İşte detaylar…



KULLANIM AMACI ÖNEMLİ

“Bu konu Kat Mülkiyeti Kanunu ile Borçlar Kanunu’nu çakıştırıyor. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre mesken konumunda bir taşınmazın işyeri olarak kullanılabilmesi için tüm kat maliklerinin muvafakatına ihtiyaç olur. Bu konuda izin almaya ihtiyaç duymayan kişiler ise avukatlar, doktorlar ve mali müşavirlerdir. Fakat meskenin klinik olmaması lazım. Tüm bunların dışında tüm işyeri sahibi kişilerin konut vasıflı bir taşınmazı kiraya alabilmesi için tüm kat maliklerinin yazılı onayına ihtiyaçları olur. Bu şekilde bir onay olmadan açılan işyeri için eski hale getirme davası açma olanağı olabilir ve o işyeri o adresten uzaklaştırılır. Kira sözleşmesi dahilinde ise durum biraz farklı. İzne ihtiyaç duyan meslek sahibi kişilerin ya da izne ihtiyaç duymayan meslek sahipleri kişilerin konut vasfında bir taşınmazı kiralaması durumunda bu bir işyeri kira sözleşmesidir. Hukuk ise burada artık bu bağımsız bölüm kira sözleşmesinde taşınmazın vasfına değil, kullanım amacına bakar. Dolayısıyla konut nitelikli bir taşınmazda işyeri kira sözleşmesi ile birlikte bir kiracılık ilişkisi kurulmuş ise, kira artışı TÜFE’nin 12 aylık ortalaması dahilinde yapılacak olup, geçici % 25 artış oranı bu kira sözleşmeleri için uygulanmayacaktır.” 

SÖZLEŞME OYUNUNA DİKKAT

Emlak piyasasında % 25 zam sınırına girmemek için yeni bir sözleşme modeli ortaya çıktı. Gayrimenkul hukuku uzmanı avukat Hikmet Güngör, İstanbul’da kiralama yapan bir şirketin ‘kira sözleşmesi’ yerine ‘kira ve hizmet sözleşmesi’ düzenlendiğini, bu ad değişikliği ile yasal zam sınırının aşılmak istendiğini ifade etti. Güngör, “Sözleşmede kiralama aracı şirket zam oranı için ‘TÜFE 12 ay ortalaması ve sitemizde duran güncel fiyatlara bakılır ve yüksek olan yapılır’ diyor. Aslında bu mümkün değil. Sözleşme başlığında ‘hizmet’ kelimesini eklemek % 25 zam sınırını geçersiz hale getiremez. Verilen hizmet için ücret alınabilir ama bu durum kira artışına etki edemez. Bu isim oyunu açıkça hukukun arkasından dolanmasıdır. Hukukta başlıktan önce içerik ve amaç olduğu için, kiracı bu sözleşmeyi imzalamış olsa bile bu isteğe karşı çıkma hakkına sahiptir” ifadelerini kullandı.

Kiracılar dikkat! Daha fazla para vermemek için bu oyunu iyi okuyun!

EDİTÖR NOTU: Bu haber 14 Ağustos 2022 tarihinde saat 10.06'da yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,01 Türk Lirası, euro 18,46 Türk Lirası, altının gramı ise 1047 Türk Lirası değerinde.

Dolarda neler oluyor? Bu haberi okumadan dolar almayın! 14 Ağustos 2022 dolar ne kadar?    

Akaryakıtta indirim sevinci kısa sürdü! Benzine zam geldi! BP, Opet, Total, Shell 14 Ağustos akaryakıt fiyatları

Depremin sinyali verildi! Riskli yapıların acil olarak dönüştürülmesi gerekiyor

 

 


Geri Dön