20 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Devletten kira yardımı nasıl alınır?

Kiracılar dikkat! Devletten kira yardımı nasıl alınır?

Kovid-19 salgını süreciyle devlet tarafından vatandaşlara yönelik yapılan sosyal yardım destekleri de arttı. Şimdi ise kiralarını ödeyemeyen vatandaşlarımız için kira başvurusu gündemde. Peki bu yardım başvurusu nedir Devletten kira yardımı nasıl alınır?



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından vatandaşlara yapılan kira yardımları kapsamında kentsel dönüşüm kira yardımı da bulunuyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kiracılara ödenen düzenli kira yardımları bulunurken yine bir kereye mahsus olmak üzere taşınma desteği yardımı da sağlanıyor. Takvim'de yer alan habere göre; Kovid-19 salgını sebebi ile binlerce kiracı ödemede zorluk yaşıyor. 

Devletin kira yardımları arasında yer alan kentsel dönüşüm kira yardımı ödemeleri hız kesmeden devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ödemeleri arasında bulunan kentsel dönüşüm kira yardımı belirli süreli olarak ödeniyor. Kentsel dönüşüm kira yardımı tutarı şehirlere göre belirlenmekte olup bu rakamlar her sene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanmakta. Geçtiğimiz günlerde kira yardımları yaklaşık yüzde 20 artırıldı. Söz konusu kira desteği rakamları şehirlerde bulunan kira fiyatları ortalamasına bakılarak hesaplanır. 

KİRACILARA 2 BİN 300 TL TAŞINMA DESTEĞİ ÖDEMESİ YAPILIYOR!

Kentsel dönüşümde evinden çıkan ve taşınan kiracılara ise taşınma desteği adı altında devlet tarafından şehirlere göre belirlenmekle beraber en düşük bin 430 TL ve en yüksek 2 bin 350 TL'lik taşınma yardımı desteği yapılıyor. 

Taşınma desteği almak için başvuru yapılan kişinin evinin kentsel dönüşüm kapsamı altında riskli yapı olması sebebi ile yıkılması gerekiyor.

 Kiracılar dikkat! Devletten kira yardımı nasıl alınır?

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI VE TAŞINMA DESTEĞİ BAŞVURUSU NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Devlet tarafından sağlanan yardımlardan faydalanmak isteyen kişilerin evlerinin riskli yapı ilan edilmesinden sonra işlemlerini yapmaları gerekiyor.

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkım kararı çıkan taşınmazın tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde, riskli yapının yer aldığı şehir sınırları içerisinde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlükleri ile Belediyeler üzerinden gerekli evraklar ile başvuruda bulunulması zorunludur. 

DEVLETTEN KİRA YARDIMI NASIL ALINIR?

Devletin ödemiş olduğu kira yardımı tutarı kentsel dönüşüm projeleri için riskli yapı belgesi alındıktan sonra ödenmeye başlanmakta olup başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il / ilçe müdürlükleri ile belediyeler üzerinden yapılmakta. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NE ZAMAN BAŞLAR?

Tahliye kararı verilmesi ya da yıkım işleminin başlaması ile beraber devletin kira yardımı da başlıyor. 

18 AY BOYUNCA

Kentsel dönüşüm yasası kapsamında, riskli yapılarda oturanlara 18 ay kira yardımı yapılıyor. Eğer bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm yapılıyorsa bu süre 36 aya kadar ulaşabiliyor. Kira yardımının anlaşma ile tahliye edilen binalara yapıldığı da unutulmamalı. Mülkiyetini belgeleyemeyenler bu hakların hiçbirinden faydalanamamakta. 

BAŞVURU GEREKİYOR

Kira yardımı alabilmek için tahliyeden itibaren en geç 1 yıl içinde başvuruda bulunulması gerekiyor. İstanbul,  İzmir  ve Bursa'da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri'ne diğer şehirlerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne gerekli belgeler ile dilekçe yazılıyor. Ev sahipleri ve kiracılar için farklı belgeler gerekiyor. Bu belgeler bakanlığın web sitesinden öğrenilebilir.

Kiracılara devletten 960 TL kira yardımı fırsatı!


Geri Dön