24 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Zararlı çıkabilirsiniz!

Kiracılar dikkat! Zararlı çıkabilirsiniz!

Posta yazarı Tamer Heper '4 yıldır kirada oturuyorum. Kontrat her yıl Ekim'de yenileniyor. 1 yıllık yapılmıştı. Yeni ev satın aldım, 18 Ekim’de ev sahibine daireden ayrılacağımı bildirdim. Ev sahibi depozitomu vermedi. Bu durumda mahkemeye versem depozitomu alabilir miyim?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper '4 yıldır kirada oturuyorum. Kira kontratı her yıl ekim ayında yenileniyor. 1 yıllık yapılmıştı. Yeni ev satın aldım, 18 Ekim’de ev sahibine daireden ayrılacağımı bildirdim. 3 Kasım’da daireyi boyalı badanalı temiz bir şekilde teslim ettim. Ancak ev sahibi depozitomu vermedi. Sebep olarak da ‘daireden ayrılacağını 1 ay önceden haber vermedin, kontrat yıl olarak yeni başladı’ gibi bir şeyler söyledi. Bu durumda mahkemeye versem depozitomu alabilir miyim? 1 ay önce değil, 2 hafta önce haber verdim. Bu durumda ben zararlı çıkar mıyım?' sorusunu yanıtladı.

Kiracılar dikkat! Zararlı çıkabilirsiniz!

4 yıldır kirada oturuyorum. Kira kontratı her yıl ekim ayında yenileniyor. 1 yıllık yapılmıştı. Yeni ev satın aldım, 18 Ekim’de ev sahibine daireden ayrılacağımı bildirdim. 3 Kasım’da daireyi boyalı badanalı temiz bir şekilde teslim ettim. Ancak ev sahibi depozitomu vermedi. Sebep olarak da ‘daireden ayrılacağını 1 ay önceden haber vermedin, kontrat yıl olarak yeni başladı’ gibi bir şeyler söyledi. Bu durumda mahkemeye versem depozitomu alabilir miyim? 1 ay önce değil, 2 hafta önce haber verdim. Bu durumda ben zararlı çıkar mıyım? l K.G.

***

Okuyucumun verdiği tarihlere göre yanıt vereceğim ama önce genel durumu açıklayayım. Kira sözleşmesi ekim ayında yapılmış, bir yıllık şeklinde. Bu sözleşme süresi içinde kiracı tarafından feshedilmediği müddetçe birer yıl süre ile uzar. Türk Borçlar Kanunu’nun 347’nci maddesi şöyle: “Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır.”

***

Şimdi okuyucumun durumuna bakalım. Kira sözleşmesi ekim ayı başlangıç tarihli, bunu ekim başı olarak algılıyorum. Yani okuyucum, kiraya verene eylül ayı içinde ve sözleşme tarihinden en az 15 gün önce sözleşmeyi sonlandıracağını bildirecekti. Oysa bildirimi 18 Ekim’de yapmış, yani sözleşme yasal olarak uzadıktan sonra. Dolayısıyla bu geçerli bir fesih bildirimi değil.

Sonra daireyi 3 Kasım’da tahliye etmiş. Bu durumda sözleşme devam ediyorken, daireyi tahliyesi söz konusu. Yani kiraya verenin, yeniden bir başkasına kiraya verene kadar doğacak zararını karşılamak durumunda kalacak. Bu zararını da kiralayan elindeki depozito ile karşılayacak, yetmezse tazminat talebi ile kendisinden isteyecek. Okuyucumun sorusu şu; zararlı çıkar mıyım? Bilemem, anlattığım şartlarda durumunu artık kendisi değerlendirecek!


Geri Dön