25 / 04 / 2024

Kiracılar soruyor! 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiracılar soruyor! 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiracılar tarafından en çok sorulan sorulardan biri de “1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?” olmaktadır. İşte bu ve benzeri soruların yanıtları!



KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

En çok sorulan sorulardan biri olan 'kira sözleşmesi bitince kiracı evden çıkarılabilir mi' sorusunun yanıtı şu şekildedir; Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan maddelere göre belirli süreli kira sözleşmesi yani genellikle uygulamada görülen 1 yıllık kira sözleşmesi bittiğinde kira sözleşmesini sona erdirme hakkı kiracıdan yanadır yani o yöndedir. Ama sebeplerin olması halinde kiraya veren kiracıyı evden çıkartabilir.

KİRASINI DÜZENLİ ÖDEYEN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Kirasını düzenli ödeyen kiracıyı tahliye etmek, çıkarmak çok kolay değildir. Bu şartlar altında kiracıyı evden çıkarmak pek mümkün gözükmemektedir. Ancak bazı istisnalar vardır ve bu durum da “Kiraya verenin ya da yeni malikin gereksinimi doğrultusunda tahliye” durumudur. Bu durumda kiracının tahliyesi dava yolu ile mahkemeden istenebilir.

KİRACI HANGİ DURUMLARDA DEPOZİTOSUNU GERİ ALIR?

Kira sözleşmesinin sona ermesi ile birlikte üzerinden üç ay içinde kiracıya karşı kira akdi ile alakalı bir dava açılmış veyahut icra ya da iflas takibi yapılmış ise ancak bu durum bankaya iletilmez ise kiracının talep etmesi ile banka depozito bedelini kiracıya iade eder.

1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN ÇIKARABİLİR Mİ?

Ev sahibi kira sözleşmesinin bitim süresine dayanarak, kiracıyı tahliye etme hakkına sahip değildir. Ancak kanunda yer alan, sayılan tahliye sebeplerinin varlığı meydana gelirse, kiracının evden çıkarılması mümkündür.

EV SAHİBİ ZORLA KİRACIYI EVDEN ÇIKARABİLİR Mİ?

Ev sahipleri, kira sözleşmesi devam ettiği müddetçe kiracıyı istediği zaman evden çıkaramaz. Haklı nedenler bulunuyorsa öncelikle kiracıya ihtarname çekilmesi uygundur. Bir yılda iki ihtarname gönderilen kiracı için tahliye kararı çıkarılabilir.

KYK bursuna dair merak edilenler! KYK ilk 100 bursu ne kadar 2022?

Hesabınızda 7.500 TL olabilir! Hemen çekin yoksa o para bankanın olacak! İşte detaylar!


Geri Dön