27 / 04 / 2024

Kiracılara 1.150 TL'lik para yardımı!

Kiracılara 1.150 TL'lik para yardımı!

Ev sahiplerine 1.150 TL'ye varan kira desteği ödenirken kentsel dönüşüme verilen taşınmazda kiracı olarak oturan kişilere ise 2 bin 300 liraya kadar taşınma desteği parası veriliyor...



Devletin kira yardımları 2020 yılında da arttı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kiracılara ödediği düzenli kira yardımları haricinde taşınma desteği yardımı da veriliyor. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımı nedir, kimlere verilir, devletin kira yardımı ne kadar, devletin kira ödemesi ne kadar, kiracılara devlet yardımı ve hibe para desteği var mı, pandemi ve korana virüs salgını nedeni ile kira desteği ve kira destek kredisi var mı? İşte merak edilen tüm detaylar...

KİRA YARDIMI NE KADAR?

Takvim'de yer alan habere göre; 2020 yılı için kentsel dönüşüm kira yardımı zam oranı henüz açıklanmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın her sene Mayıs ayında açıkladığı kentsel dönüşüm kira yardımı zam oranı hala açıklanmadı.

Hala geçerli olan devletin en düşük kentsel dönüşüm kira yardımı tutarı 715 lira ve en yüksek kira yardımı tutarı ise 1.150 TL. Söz konusu kira desteği rakamları illerde bulunan kira fiyatları ortalamasına bakılıp hesaplanıyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KİRACILARA TAŞINMA DESTEĞİ YARDIMI 2020

Ev sahiplerine kira desteği ödenirken kentsel dönüşüme verilen taşınmazda kiracı olarak oturan kişilere ise 2 bin 300 liraya kadar taşınma desteği ödemesi alabiliyor.

Açıklanan rakam yine illere göre dğişirken, oturduğu ev kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak olan kiracıların mağdur olmalarını önlemek için devlet tarafından defaten ödeniyor. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI VE TAŞINMA DESTEĞİ BAŞVURUSU NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Devletin sunduğu yardımlardan yararlanmak isteyen kişilerin evlerinin riskli yapı ilan edilmesinden sonra işlemlerini tamamlamaları gerekiyor.

Kentsel dönüşüm adı altında yıkım kararı verilen taşınmazın tahliye tarihinden sonra bir yıl içinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde, riskli yapının bulunduğu il sınırları içinde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlükleri ile Belediyeler üzerinden gerekli evraklar ile başvuru yapmaları zorunlu tutuluyor. 

DEVLETTEN KİRA YARDIMI NASIL ALINIR?

Devlet tarafından ödenen kira yardımı tutarı kentsel dönüşüm projeleri için riskli yapı belgesi alınmasıyla ödenmeye başlanan başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il / ilçe müdürlükleri ile belediyeler üzerinden kabul ediliyor. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NE ZAMAN BAŞLAR?

Binanın tahliye edilmesinin ardından ya da yıkım işleminin başlaması ile devletin kira yardımı da başlıyor. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI KAÇ AY SÜRER?

Devlet en fazla 18 ay boyunca kira yardımı veriyor. 

KONUT HESABI NEDİR?

Ev sahibi olmak isteyenler bankalara giderek konut hesabı açıyor. Açılan ve düzenli olarak para yatıran ve destek alınan hesaba 'Konut hesabı' ismi verildi.

KONUT HESABI NEDEN AÇILIR?

Hesap ile devlet, vatandaşın hem birikim yapmasını ve ev sahibi olmasını olmasını amaçlıyor. Uygulama ile konut stoklarının azalması amaçlanıyor.

Bankaların 'tasarruf hesapları' sınıfı içinde bulunan konut hesabında birikim yapma zorunluluğu bulunuyor. 3 yıldır düzenli olarak bu konut hesabında birikim yapılmasının ardından devlet tarafından 25 bin TL'ye kadar destek veriliyor.

HANGİ BANKALARDA KONUT HESABI AÇILIR?

- Finansbank
- Denizbank
- İş Bankası
- Kuveyt Türk
- Ziraat Bankası
- Halkbank
- Vakıfbank
- Ziraat Katılım Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- Şekerbank


Geri Dön