29 / 03 / 2024

Kiracılardan kiralık ev dönemi!

Kiracılardan kiralık ev dönemi!

Yüksek kira fiyatları kiracıları zor duruma düşürüyor. Kirasını ödemekte güçlük çekenler, ‘acil ev arkadaşı aranıyor’, ‘paylaşımlı ev’, ‘aile yanında kiralık oda’ başlığında ilanlar vermeye başladı...



İlk sırada İstanbul olmak üzere pek çok şehirde kiralık konut bulmak zorlaştı. Arz sınırlı olurken, talep fazla olunca kiralar hızlı bir yükseliş gösterdi. Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; son aylarda evlenenler, konutunu değiştirmek zorunda olanlar, başka bir şehre giden üniversite öğrencileri kapı kapı dolaşsa da bütçesine uygun seçeneği bulmakta zorluk çekiyor. Fakat barınma ihtiyacını ertelemek gibi bir seçenek de bulunmuyor. Durum böyle olunca pek çok kişi evini paylaşmayı tercih ediyor. Kimi kiracılar talebi fırsata çevirerek ek gelir oluştururken, kimileri de kirayı tek ödeme şansı olmadığı için bu yola yöneliyor. 

Kiracılardan kiralık ev dönemi!

AVUKAT VE ÖĞRETMEN DE VAR

Son günlerde emlak ilan sitelerinde paylaşımlı konut taleplerindeki yükseliş dikkatlerden kaçmıyor.Öğrenciler için alışılmış bir durum olan ev arkadaşlığı yüksek kira fiyatları sebebiyle genele yayıldı. İlanlarda konutunu paylaşmak isteyen avukat, öğretmen gibi farklı meslek grupları bulunuyor.

Kiracılardan kiralık ev dönemi!

‘Acil Ev Arkadaşı aranıyor’, ‘paylaşımlı ev’, ‘aile yanında kiralık oda’ başlığında yayınlanan ilanlar şu şekilde:

İstanbul Bostancı’da merkezi bir konumda, yeni binada, doğalgaz kombili, full eşyalı dairede avukatın yanına nezih ev arkadaşı aranıyor. Kira 1500 TL.

İstanbul Şişli’de, metro veya metrobüse yakın konumda ev arayıp tek başına zorlanan varsa benimle iletişime geçebilir. Birlikte ev tutup tüm masraflar bölünebilir.

Ataşehir Kayışdağı Mahallesi’ndeki sıfır binadaki 2+1 eşyalı evim için kiraya katkı sağlayacak bayan ev arkadaşı arıyorum. Komisyon, kontrat, depozito yok. Kamuda çalışıyorum, ibraz edeceğim. Kira 1400 TL.

Kiracılardan kiralık ev dönemi!

Öğretmen bir bayanım, kısa bir sürede kalacak bir bayan ev arkadaşı arıyorum. İstanbul Halkalı’da kira 1500 TL.

İzmir Konak’ta çalışan ya da öğrenci güvenilir bir arkadaş arıyorum. Kira 1500 TL.

Kuzey Ankara’da 4+1 evime ev arkadaşı veya arkadaşları arıyorum. Benimle beraber 3 kişi olabilir. Temel eşyalar var, erkek kadın fark etmez. Kira kişi başı 500 TL.

Esenyurt’ta öğrenci evimize bayan ev arkadaşı arıyoruz. Kira 900 TL.

İstanbul Maltepe’de dairede 40 yaşlarında bir bayan kalmaktadır, ev full eşyalıdır. Genelde evde bulunmadığından neredeyse gelen kişi tek başına kalacaktır. Kirası 1200 TL.

Yalnız yaşıyorum. Çalışan biriyim. Masrafları azaltmak için çalışan ev arkadaşı arıyorum. Girişte 1000 TL depozito ve ilk kirayı peşin alırım. İstanbul Esenyurt, kira 800 TL.

Kiracılardan kiralık ev dönemi!

FAHİŞ ARTIŞIN NEDENLERİ

Emlak ilan siteleri tarafından gerçekleştirilen araştırmalara göre ülke genelinde kiralık evlerin ortalama fiyatı eylül ayında aylık yüzde 25, yıllık yüzde 67 yükseldi. İstanbul’da senelik kira artışı yüzde 140’u bulurken, kimi ilçelerde yüzde 300’e kadar çıktı. Kira yükselişindeki ana sebep ise arz sorunu. Kovid-19 salgını ve maliyet artışı sebebiyle üretime ara veren müteahhitler ihtiyaç olan konutu piyasaya sunamadı. Üretim yavaşlarken talepler canlı kaldı, hatta arttı. Pandemide ertelenen evlilikler, üniversitelerde yüz yüze eğitime start verilmesi temel etkenler oldu. Bazı ilçelerde kentsel dönüşüm kaynaklı talep artışı ve yabancılar da kira yükselişinde etkili oldu. Bu durumu fırsata çevirmek isteyen kimi konut sahipleri de kira rakamlarını artırdı. Hatta türlü oyun oynayarak eski kiracısını çıkarıp konutunu daha yüksek fiyatla kiraya vermek isteyenler de son zamanlarda artış gösterdi.

Kiracılardan kiralık ev dönemi!

Kiracı hakları 20 soruda tüm detaylarıyla!

Ev sahibi hakları 25 soruda tüm detaylarıyla!

Kiracılar yüksek kiralar için harekete geçti!

İstanbul'da kiralar tırmanmaya devam ediyor!


Geri Dön