24 / 04 / 2024

Kiracıların hakları neler?

Kiracıların hakları neler?

Son günlerde kira fiyatlarında meydana gelen artışlar nedeniyle birçok ev sahibi kiracısını tahliye ettirip yüksek tutardan evlerini kiraya vermek istiyor. Peki bu durumda kiracılar ne yapabilir? 



Yükselen kira fiyatları nedeniyle birçok ev sahibi çeşitli yollarla kiracısını evden çıkarıp evlerini yeniden kiraya vermek için Ahaber'de yer alan habere göre; Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, kiracıların haklarını anlattı. Erdem  açıklamasında "Herkes şikayetçi. Ev sahipleri artan kira miktarlarını kiracılarına yansıtmak istiyorlar. Burada da yasal bir oran var. 12 aylık ortalama TÜFE oranında artırabiliyor ama çıkartıp yeni kiracı almak ve yüksekten verme niyeti var." dedi.

Kiracıların hakları neler?

Hangi durumlarda tahliye edilebilir? 

Ev sahibi kendisinin eşi ve çocuklarının ev ihtiyacı için tahliye talebinde bulunabilir. Fakat tahliyenin ardından 3 sene ev kiraya verilemez. Kiracı sorumluluklarını yerine getirmiyorsa tahliye edilebilir. Fakat bunun için noter yardımıyla 30 gün süre tanınmalıdır. İzinsiz tadilat, komşu şikayetleri de tahliye sebebidir. 

Ev sahibi evi sattığında hemen tahliye talebinde bulunamaz. Kiracıya tahliye için 6 ay zaman tanıması gerekiyor. Aksi halde 1 yıllık kira tazminat ödemesi gerekiyor.

Kira her sene sözleşme tarihinde yükselir.  Sözleşme tarihinde  12 aylık ortalama esas alınır.  Haziran ayında bu rakam yüzde 14,55 oldu. Zam bu rakamı geçemez.

Kiracılar hangi durumlarda evden çıkarılır?


Geri Dön