16 / 04 / 2024

Kiracıların yüksek fiyat mağduriyeti giderilecek!

Kiracıların yüksek fiyat mağduriyeti giderilecek!

Artan kira ücretleri karşısında vatandaşların mağdur olmaması için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi. 



Türkiye genelindeki konut kira fiyatlarındaki yükseliş son zamanlarda gündemden düşmüyor. Ülke genelindeki konut kira fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranları vatandaşları kiralık konutlara yöneltiyor. Maaş zamlarıyla kira fiyatlarına gelen zamlar arasındaki makasın gittikçe açılması barınma krizine işaret ediyor. 

Kiracıların yüksek fiyat mağduriyeti giderilecek!

Kira fiyatlarındaki artış hızı katlandı

2021'in ikinci yarısı itibarıyla hem kentlere dönüşüm başlaması hem de yüz yüze eğitime geçilmesi kira fiyatlarındaki artış hızının katlanmasına neden oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2019 yılı verilerine göre tüketim harcamalarında aslan payını yüzde 23.7 ile kira ve konut giderleri alıyor. İstanbul'da konut harcamalarının toplam harcamalar içerisindeki payı yüzde 28,6 oldu. 

Kiracıların yüksek fiyat mağduriyeti giderilecek!

Son aylarda kira fiyatları, özellikle kiracıların değiştiği konutlarda çok yüksek oranlarda arttı. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'ne (BETAM) göre, Türkiye'de Temmuz ayındaki yıllık kira enflasyonu yüzde 28.2 oldu. Bu oran Ankara'da yüzde 30, İstanbul'da ise yüzde 42,3 oldu. 

Kiracıların yüksek fiyat mağduriyeti giderilecek!

Fırsatçılara gün doğdu

Ev kiralarında yaşanan bu yükselişler fırsatçıları da gün yüzüne çıkardı. Ev sahipleri istedikleri kadar zam uygulayamadıkları kiracılara evden çıkmaları yönünde baskı uygulamaya başladı. Boşalan konutları ise fahiş fiyatlarla kiraya vermeye çalışıyor.

Her geçen gün artış gösteren kira fiyatları karşısında, yüksek enflasyon ve ekonomik darboğaz kıskacında kalan vatandaşların bu konuda mağdur olmaması ve bu kapsamda karşılaşılan problemlere karşı tedbirler alınması gerekiyor. 

Kiracıların yüksek fiyat mağduriyeti giderilecek!

Önerge verildi 

Ülke genelinde yaşanan bu kira artışları kapsamında, Bu kapsamda, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve 19 milletvekili tarafından artan kira ücretleri karşısında vatandaşların mağdur olmaması için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi.

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

Bekara ev kiralamayan ev sahibine ceza verildi!

Ev sahipleri geçmişe dönük kiraları isteyebilir mi?

Mağdur olan kiracı kira tespit davası açabilir!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön