19 / 04 / 2024

Kiracıya nasıl zam yapılır?

Kiracıya nasıl zam yapılır?

Senelik olarak yapılan kira sözleşmelerinin dönem sonunda yenilenmesi halinde kiracıya belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, kiracıya nasıl zam yapılır? Kiracı zamları nasıl hesaplanır?



Kiracıya nasıl zam yapılır?

Senelik olarak yapılan kira sözleşmelerinin dönem sonunda yenilenmesi halinde kiracıya belli oranlarda zam yapılıyor. Kiracıya yapılacak zam hesaplaması kiralanan taşınmazın türüne göre değişiyor.


Kiralanan mal eğer bir meskense, kanunen kiracıya en fazla dönemin ÜFE oranlarında zam yapılabiliyor. 


Ancak kiralanan mal eğer bir işyeri ise, kanunen kiracıya sözleşmede yazan esaslara bağlı kalmak üzere istenilen oranda zam yapılabiliyor. Ancak bu uygulama 2020 yılına kadar devam ediyor. Bu tarihten sonra işyerleri için de ÜFE oranları geçerli oluyor.


Hesaplamada kullanılan ÜFE oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Her ay yayımlanan bu enflasyon oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kira zam hesabında kullanılıyor.


Ağustos ayında açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi.


Buna göre mesken kiralamalarında yenilenen kira sözleşmeleri için %5,62 oranında zam yapılacak.


Örnek hesaplama:

Mevcut kira bedeli: 1000 TL

Zam oranı: %5,62

Zam bedeli: 56,2

Zamlı kira bedeli: 1056,2 TL



ÜFE oranları Temmuz 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön