25 / 04 / 2024

Kiracıya ne kadar zam yapılır?

Kiracıya ne kadar zam yapılır?

Taşınmaz malını kiraya veren kimseler, sözleşmenin yenilenmesi halinde kiracısına yeni kira döneminde belirli oranlarda zam yapabiliyor. Peki, kiracıya ne kadar zam yapılır? İşte kira zam esasları..



Kiracıya ne kadar zam yapılır?

Taşınmaz malını kiraya veren kimseler, sözleşmenin yenilenmesi halinde kiracısına yeni kira döneminde belirli oranlarda zam yapabiliyor.


Kiracıya yapılacak zam oranları Borçlar Kanunu ile sınırlanıyor. Kanun gereğince mesken kiracılarına yapılacak zamlar ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. Ancak işyeri kiracıları için aynı durum uygulanmıyor.


Kanunda yapılan değişikliklere göre işyeri kiralamalarında yapılacak zam oranlarda ÜFE uygulaması 2020 yılına kadar ertelendi.


İşyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi söz konusu olup; sözleşmede hangi esaslar belirtiliyorsa ona göre kira zammı yapılması gerekiyor.


Borçlar Kanunu

"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


Borçlar Kanunu değişiklik maddesi

“GEÇİCİ MADDE 2 – Kiracının Türk Ticaret Kanununda tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında, 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 323, 325, 331, 340, 342, 343, 344, 346 ve 354 üncü maddeleri 1/7/2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanmaz. Bu halde, kira sözleşmelerinde bu maddelerde belirtilmiş olan konulara ilişkin olarak sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümleri tatbik olunur. Kira sözleşmelerinde hüküm olmayan hallerde mülga Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.”




Kira artışı üfe oranları 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön