19 / 04 / 2024

Kiralamalarda dövizden TL’ye dönmeyenlere para cezası!

Kiralamalarda dövizden TL’ye dönmeyenlere para cezası!

Türkiye'de yerleşik kişiler her türlü menkul ve gayrimenkul satış ve kiralaması sözleşmelerinde TL'ye dönemeyenlere idari para cezası verilecek.



Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun’un 32 sayılı kararı Cumhurbaşkanı tarafından değiştiriledi. Karara göre, Türkiye'de yerleşik kişilerin, bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım-satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapılamacak.

 

Gayrimenkul satışına ve kiralamaya döviz yasağı!

 

Son tarih 12 Ekim

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, dövizle yapılan sözleşmeler yasaklandı. Karara uymayanlara ise yaptırım uygulanacak. Bugünden itibaren döviz cinsinden kararlaştırılmış bedeller, bugünden itibaren 30 gün içinde Türk parası olarak taraflarca yeniden belirlenecek. 13 Eylül’de yürürlüğe giren karara göre, sözleşmelerin TL’ye çevirilmesi için son tarih 12 Ekim.

 

Gayrimenkul sözleşmelerinin TL'ye çevrilmesi için son gün 12 Ekim!

 

Hangi kur geçerli olacak?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Barosu’na üye Av. Necdet Budak, “Bu noktada önemle belirtilmelidir ki; kararda sözleşme taraflarının anlaşması esas alınmış, tarafların uyuşamaması durumunda hangi tarihteki kurun geçerli olacağı, sözleşmenin akıbetinin ne olacağı veya genel olarak nasıl bir hukuki yol izleneceği yönünde herhangi bir hüküm sevk edilmemiştir. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığınca çıkartılması beklenen tebliğde hüküm olması ihtimal dâhilindedir” ifadelerini kullandı.

 

Kira sözleşmelerinde TL'ye dönmeyene ceza!


Geri Dön