25 / 04 / 2024

Kiralar neye göre artıyor?

Kiralar neye göre artıyor?

Kiralar neye göre artıyor? Kira artışları neye göre yapılır? Kira artışları nasıl önlenir? İşte merak edilen soruların cevapları..



Kira artışları son dönemlerin gündem konuları arasında yer alıyor. Peki kiralar neye göre artıyor? Kira artışı neye göre yapılıyor? Kira artışı önlenebilir mi? Ahaber'de yer alan habere göre, kentsel dönüşüm uzmanı Nihat Şen kiralarla ilgili önemli değerlendirmeler yaptı. 

Cumhurbaşkanı Recep Rayyip Erdoğan, fahiş kira fiyatlarıyla ilgili yaptığı açıklamada "Bu zulmün önüne geçeceğiz" ifadelerini kullanarak "Kira artışlarında suistimal varsa bakanlar takibe alacak" şeklinde konuşmuştu.

Kiralar neye göre artıyor?

Kentsel dönüşüm uzmanı Nihat Şen kira fiyatları ile ilgili olarak şunları söyledi:

Bu noktaya birden bire niye geldik kısaca ondan bahsetmek istiyorum. Geçirdiğimiz 1,5 yıldır bir pandemi süreci vardı ve geçen yıl okullar tamamen uzaktan eğitim sistemiyle tüm okullarımız kapalıydı. Öğrencilerimiz özellikle büyükşehirde olan öğrencilerimiz memleketlerine dönmüşlerdi. Ayrıca büyük metropol şehirlerde insanlar pandemi nedeniyle kırsal yerlere taşınmayı tercih ettiler bu süreçte. Ne zaman ki MEB ve YÖK artık yüz yüze eğitim sistemine geçme ilanından itibaren de öğrencilerimiz hemen acilen yurt ve konut arayışlarına girdiler.

Kiralar neye göre artıyor?


KİRADA AVRUPA MODELİ NE DEMEK?

Bir de pandemi koşullarının normal hayata geçmesi sebebiyle de kırsalda ve yazlıkta olan vatandaşlarımız da uzaktan iş yerine birebir iş yerlerinde olmayı tercih etmeye başladılar ve konut ihtiyacı oldu. Türkiye'de bu zamana kadar ciddi yurtlar yapıldı ama tam yeterli değil. Artan ihtiyacı karşılamak için Avrupa'da da olduğu gibi Türkiye'de gayrimenkul şirketlerini sadece kiralama yapacak bir sisteme teşvik etmek gerekiyor. Bu ne demek? Gayrimenkul şirketleri inşaat yapan şirketler artık konut veya iş yerlerini satmaktan ziyade kiraya vererek onlara hem vergisel anlamda bir kolaylık aynı zamanda da bir KDV'den muaflık sağlandığı taktirde özellikle özel sektörler gayrimenkul kiralama şekline dönmeye başlayacaklar. Çalışmalar devam ediyor birkaç yılı alacaktır.

Kiralar neye göre artıyor?

BELEDİYELERE HANGİ GÖREVLER DÜŞÜYOR?

Benzer olay Almanya'da Berlin'de yaşandı. Berlin Belediyesi artan kira miktarlarına karşı önlem olarak 15 bin konut alma yoluna gitti. Oradaki yerel yönetim artan kamuoyu baskısını da göz önüne alarak acilen 15 bin konutu satın alma yoluna giderek kısa vadede bir çözümlemeye gitti. Biz de bu şekilde bir sürü atıl binalarımız var kullanılmayan binalarımız var bu binaları biz de öğrencilerimize konut ihtiyacı olan vatandaşlarımıza cüzi kiralarla kiralama yoluna giderek kısa vadede bir çözüm üretmiş olabileceğiz. Burada önemli olan husus bakanlığın da şu an çalışmaları devam ediyor. Artık bu işlere belediyelerin de girmesi lazım. Belediyenin de birçok şirketleri var. Belediyeler kendi ilçelerindeki öğrencilerin konut ihtiyaçlarını karşılayabilecek olanakları var.

Kira sözleşme süresi dolmadan kiracı tahliye edilir mi?


Geri Dön