04 / 05 / 2024

Kira bedelleri neye göre belirleniyor?

Kira bedelleri neye göre belirleniyor?

Kira bedelleri neye göre belirleniyor? Kira bedelleri neye göre artış gösteriyor? Kira bedeli üzerindeki artışlar neye bağlı oluyor? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..



Kira bedelleri neye göre belirleniyor?


Konut kiralarında yenilenen kira dönemlerinde tarafların, uygulanacak kira bedeline ilişkin yaptıkları anlaşmalar, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Peki üretici fiyat endeksi nedir? Üretici fiyat endeksi, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ürünlerin yurtiçine yönelik üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksi olarak karşımıza çıkıyor.



Konut kiralarında, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranından daha fazla bir artış oranı talep edilemiyor. Bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranından daha fazla olmamak şartı ile taraflar kira artış oranını serbestçe belirleyebiliyor. 



Eğer taraflarca kira artışı konusunda bir anlaşma yapılmamışsa kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla evsahibi tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön