24 / 04 / 2024

Kiralar neye göre artırılır?

Kiralar neye göre artırılır?

Kiralar neye göre artırılır? Kira artış oranları eski uygulamaya göre TEFE-TÜFE oranları baz alınarak hesaplanıyordu. Ancak yapılan düzenlemelere göre kira atışlarında ÜFE oranları baz alınıyor...



Kiralar neye göre artırılır?

Yıllık kira sözleşme süresi dolması ve sözleşmenin devam etmesi durumunda, kirada belli bir oranda artış söz konusu oluyor. Peki kiralar neye göre artırılır? Hangi oranlar kira artışında baz alınır? Diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kontratta belirtilecek olan yıllık kira artış oranları iki tarafında ihtiyacını karşılayacak şekilde belirleniyor. Yapılan yasal düzenlemelere göre kira artış oranları ÜFE oranlarından yüksek tutulamıyor.


ÜFE yani Üretici Fİyatları Endeksi; belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin,üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksine deniyor.


Eski uygulama olan; Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE) ise, yurtiçinde üretimi yapılan maddelerin fiyatlarının, kısmen üreticiden kısmen de üretim yapmayan ve toptan satışla uğraşan aracılardan elde edilmesi ile hesaplanan; fiyatlara,tüketiciye yansıyan vergiler ile toptancı marjlarının dahil olduğu, karma bir fiyat endeksi idi. 


ÜFE oranları her ay TÜrkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından resmi internet sayfasında güncelleniyor.


Eylül ayı için ÜFE oranları 3,58 şeklinde belirlenmişti. Buna göre Eylül ayında dolan kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kiralar bu oranın üstüne çıkamadı.


Ekim ayına ait ÜFE oranları ise, TÜİK'in resmi internet sayfasında yarın açıklanacak.



ÜFE nedir?
ÜFE'ye göre kira artışı ertelendi mi?



Geri Dön