20 / 04 / 2024

Kira zammı neye göre hesaplanır?

Kira zammı neye göre hesaplanır?

Taşınmaz mal kiralamalarında belirlenen kira bedeli, bir kira döneminin sona ermesi ve yenilenmesi ile zamlanıyor. Peki, meskenlerde kira zammı neye göre hesaplanır? İşyerlerinde kira zammı neye göre hesaplanır?



Kira zammı neye göre hesaplanır?

Taşınmaz mal kiralamalarında belirlenen kira bedeli, bir kira döneminin sona ermesi ve yenilenmesi ile zamlanıyor. Kira bedeline yapılacak zammın hesaplama kuralı mesken ve işyerlerinde farklı hesaplanıyor.


Peki, meskenlerde kira zammı neye göre hesaplanır? İşyerlerinde kira zammı neye göre hesaplanır?


Borçlar Kanunu gereğince, zammın enflasyon oranlarına göre yapılması gerekiyor. Ancak bu kural yalnız meskenlerde uygulanıyor. 2020 yılına kadar işyeri sahipleri kiracılarına sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istediği oranda zam yapabiliyor.


E. Kira bedeli

I. Genel olarak

MADDE 343- Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.


II. Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Örnek:

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi.


Buna göre 2015 Ağustos ayında meskendeki kiracıya yüzde 5,62 oranında zam yapılabilecek.



Sözlü kira sözleşmesi damga vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön