24 / 04 / 2024

Emlak vergisi neye göre hesaplanır?

Emlak vergisi neye göre hesaplanır?

Emlak vergisinden muaf değilseniz emlak vergisini ödemekle yükümlü olursunuz. Peki ödeyeceğiniz emlak vergisi neye göre hesaplanır? Hesaplamada hangi değerler dikkate alınır? sorularının cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



Emlak vergisi neye göre hesaplanır?


Emlak vergisi, bazı istiasnai muafiyet durumları dışında arazi, arsa ya da bina gibi taşınmaz gayrimenkule sahip kişilerin devlete ödemesi gereken bir vergidir. Yılın iki döneminde iki taksite ya da tek ödeme şekliyle de ödenebilen emlak vergisi oranı her sene değişmektedir. Peki emlak vergisi neye göre hesaplanır?



Emlak vergisi hesaplama


Taşınmazlara ait vergi ödeneceği yıl itibariyle asgari rayiç değerleri üzerinden hesaplanır.Vergi oranları ise arsalar için %06, araziler için %03, meskenler için %02 ve işyerleri için %04’ dür. Söz konusu taşınmaz Büyük şehir belediye sınırları içerisinde ise bu oran iki kat fazla olarak hesaplanır.



Emlak vergisi oranları 2013 yılı içerisinde geçen yıla göre 78 oranında arttırıldı. Bu oranın hesaplanmasında taşınmazlara ait oranlar dışında inşaat maliyetleri de göz önünde bulunduruluyor.




Örnek Hesaplama:


2011 yılı vergi değeri 150 bin lira olan bir dairenin 2012 yılı vergi değeri nasıl hesaplanır?


Vergi değerinin yeniden değerleme oranı kadar artırılması ile bulunan değer kadardır.


= 150.000 x % 10,26 = 153.390

Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmaz bu sebeple esas değer 153 bin liradır.




Emlak vergisi nedir?

Emlak vergisi nereye ödenir?

Emlak vergisi muafiyeti nasıl olur?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön