26 / 04 / 2024

kira nasıl artar

kira nasıl artar

Konut kira sözleşmelerinde sözleşmenin yenilenmesi durumunda kira bedeli ne oranda artacak? Kira bedeli nasıl artar? İşte sorularınızın yanıtı konu ile ilgili yapılan yasal düzenlemeler bu haberde...

Kiralar neye göre artırılır?

Kiralar neye göre artırılır? Kira artış oranları eski uygulamaya göre TEFE-TÜFE oranları baz alınarak hesaplanıyordu. Ancak yapılan düzenlemelere göre kira atışlarında ÜFE oranları baz alınıyor...

İstanbul'da konut fiyatları ortalama hanehalkı gelirinin 4,89 katı! Konuta erişim nasıl artar?

Konuta erişim sorunu gittikçe büyüyor. Sektörü ilgilendiren bu sorun 11’nci Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nde tartışıldı ve sektör temsilcileri önerilerini sundu. Peki konuta erişilebilirlik nasıl sağlanır? İşte sektörden çözüm önerileri...

Bakan Şimşek, 'düzenlemeler konut arzını artırdı' dedi! 6 ayda konut arzı nasıl artar? Vatandaşlar ne diyor? 

Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, X sosyal medya hesabından Bakan Mehmet Şimşek'in konut arzı açıklamasını işaret etti ve "6 ayda konut arzı nasıl artar, bana birisi anlatsın..." dedi. İşte Şenol Babuşçu'nun o paylaşımı ve vatandaşlardan gelen yorumlar...

Mirasta, geriye dönük kira nasıl alınır?

Geriye dönük miras hakkından yararlanmak isteyenler, "Mirasta geriye dönük kira nasıl alınır?" sorusuna yanıt arıyor. İşte mirasta geriye dönük kiraya ilişkin tüm ayrıntılar...

Yabancıya konut satış nasıl artar?

Satış Çözümleri kurucusu Soner Keleş “Gayrimenkul sektöründe daralan iç piyasalara karşı, son yıllarda büyük önem kazanan yabancıya konut satışının nasıl daha fazla arttırılabileceğini” değerlendirdi...

Emsal kira nasıl hesaplanır?

Kira bedelinin hiç olmaması ya da düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Peki, emsal kira bedeli nedir? 2015 yılı emsal kira nasıl hesaplanır?

Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine nasıl girilir?

Kira geliri vergisi mükellefleri, vergi ödemelerinden önce kira beyanında bulunuyor. 25 Mart'a kadar verilmesi gereken kira gelir vergisi beyannamesi online verilebiliyor. Peki, önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine nasıl girilir?

Kira gelir beyannamesinin süresinde verilmemesi halinde nasıl verilmesi gerekir?

Kira gelir vergisi mükelleflerinin 25 Mart'a kadar beyannamelerini vermeleri ve ilk taksit ödemelerini 31 Mart'a kadar gerçekleştirmeleri gerekiyor. Peki, kira gelir beyannamesinin süresinde verilmemesi halinde nasıl verilmesi gerekir?

İşyeri kira gelirinin beyanı nasıl yapılır?

2014 yılı içerisinde işyerini kiraya vererek, 27 bin TL istisna sınırından yüksek gelir elde eden kimselerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor. Peki, işyeri kira gelirinin beyanı nasıl yapılır?

İşyeri kira geliri vergisi nasıl hesaplanır?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler, gelir vergisine tabi tutuluyor. Peki, işyeri kira geliri vergisi nasıl hesaplanır? İşte vergi hesabı..

Ev kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Ev ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira anlaşması için kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki, ev kira sözleşmesi nasıl feshedilir? Sözleşme fesih sürecinde tarafların hakları nelerdir?

Kira sözleşmesi feshi davası nasıl açılır?

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmesi devam eden kiracı ancak kanun kapsamında belirtilen haklı nedenlerin doğması halinde açılacak bir dava ile tahliye edilebiliyor. Peki, kira sözleşmesi feshi davası nasıl açılır?

Konut ve işyeri kira geliri nasıl beyan edilecek?

2014 yılında sahip oldukları mal ve hakları kiraya veren kimseler, 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Peki, konut ve işyeri kira geliri nasıl beyan edilecek?

Konut ve işyeri kira geliri nasıl beyan edilecek?

Hem konut, hem de işyeri kira geliriniz var. Ne yapacak, nasıl beyanname vereceksiniz? Konut kira gelirinin 3 bin 300 TL’yi aşan kısmı ile işyeri kira gelirinin toplamı 27 bin TL’yi aşıyorsa hem konut hem de işyeri kira geliri beyan edilecek.

kira nasıl artar Haberi

kira nasıl artar

Kira bedeli nasıl artar?

Yapılan yasal düzenlemelere göre kira bedeli artışları Üretici Fiyat Endeksi; ÜFE'ye göre yapılıyor. Yapılan düzenlemeler; 4 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Borçlar Kanunu kapsamında şu şekilde yer alıyor.


Kira bedelinin belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her...