18 / 04 / 2024

İşyeri kira gelirinin beyanı nasıl yapılır?

İşyeri kira gelirinin beyanı nasıl yapılır?

2014 yılı içerisinde işyerini kiraya vererek, 27 bin TL istisna sınırından yüksek gelir elde eden kimselerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor. Peki, işyeri kira gelirinin beyanı nasıl yapılır?



İşyeri kira gelirinin beyanı nasıl yapılır?

2014 yılı içerisinde işyerini kiraya vererek, 27 bin TL istisna sınırından yüksek gelir elde eden kimselerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


Senede 2 eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinin 1. taksiti Mart ayında, 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor. Beyannameler ise 25 Mart'a kadar veriliyor. Peki, işyeri kira gelirinin beyanı nasıl yapılır?


Beyanlar; vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, internet üzerinden de verilebiliyor.


Beyannameler, normal posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılır.


Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlıdırlar.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderebileceklerdir.


Ayrıca, kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinde Vergi İletişim Merkezini (VİMER - 444 0 189) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunuyor.


İşyeri kira geliri vergisi nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön