19 / 03 / 2024

Emsal kira nasıl hesaplanır?

Emsal kira nasıl hesaplanır?

Kira bedelinin hiç olmaması ya da düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Peki, emsal kira bedeli nedir? 2015 yılı emsal kira nasıl hesaplanır?



Emsal kira nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen kira gelirleri için kira gelir vergisi ödeniyor. Meskenlerde elde edilen kira gelirinin 3.300 TL'den, işyerinde ise 27.000 TL'den düşük olması halinde vergiden muaf olunuyor.


Bilindiği üzere meskenlerde 500 TL'den fazla olan aylık kira gelirleri için kira tahsili banka aracılığı ile yapılıyor. Tahsilin bankadan yapılmaması halinde birtakım cezalar uygulanıyor.


Kimi zaman mal sahipleri vergi ödememek için kira bedelini elden tahsil ederek, vergi beyanından kaçınabiliyor. Bu kimselerin tespiti halinde de yine vergi cezası uygulanıyor.


Kimi zaman da gerçekten elde edilen aylık kira bedeli ya düşük olabiliyor, ya da hiç kira bedeli alınmayabiliyor. Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Peki, emsal kira nasıl hesaplanır?


- Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması,

- Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanıyor.


Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedeli olup; bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin % 5’i dir.


Örnek hesaplama: 

Bayan (A), 2014 yılında emlak vergisi değeri 150.000 TL olan bir apartman dairesini bedelsiz olarak arkadaşının kullanımına bırakmıştır.


Bu durumda, mükellefin kira geliri elde etmediği halde, emsal kira bedeli hesaplaması ve bulunacak tutar kadar kira geliri elde etmiş sayılması gerekmektedir.


Emsal Kira Bedeli: 150.000 x %5 = 7.500 TL olacaktır. Bu tutar, beyan edilmesi gereken gelir olarak dikkate alınacaktır.


Annemin evinde oturuyorum kira vergisi ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön