25 / 04 / 2024

Kiralarda fahiş fiyat hukuken suç!

Kiralarda fahiş fiyat hukuken suç!

Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Yalçın Bayer bugün kaleme aldığı yazısında kiralarda fahiş artışları değerlendirdi. 



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Yalçın Bayer bugün kaleme aldığı "Kiralarda fahiş fiyat; hukuken suç, insanen vicdansızlık, dinen haramdır" yazısında kira fiyatlarındaki artışı yorumladı. "Öğrencilerin iki yıl okulların kapalı kalması nedeniyle biriken barınma sorunu yüz yüze eğitimin başlamasıyla kâbusa dönüştü." diyerek yazısına başlayan Bayer devamında şunları kaleme aldı...

Yurt ihtiyacından öte, kiralık ev bulmak tam bir fırsatçılığa dönüştü, kira bedelleri yüzde100 arttı. Büyükşehirlerde en ucuz kiralık ev bile asgari ücretin üzerinde.

Sanki yaşanılan pandemi, hukuken ‘mücbir sebep’ değil. Kiralık ev arayanlar evi olmayan dar gelirli çalışan ve öğrenciler değil... Bu durum aynı zamanda hukuken ‘mücbir sebep’ ve insanların zor koşullarından faydalanılarak ‘haksız zenginleşme ve karaborsa’ suçu işlemektir.

Kiralarda fahiş fiyat hukuken suç!

Ulusal Borçlar Kanunu’muzun 344. maddesine göre kira artış oranı ‘Tüketici fiyat endeksinin 12 aylık ortalamasından fazla olamaz.’ Bu hüküm yeni kiraya verilecek konutlar için de geçerlidir. 345 maddesi ‘Kiracının çevresinde bulunan konutlardan emsal kira bedelleri göstererek her zaman kira tespit davası açabileceğine’ amirdir.

Kiralarda fahiş fiyat hukuken suç!

Bu nedenle böyle bir haksızlıkla karşılaşan kiracılar gerekli başvuruları yapmalı. Fakat bundan öte Anayasal ve yasal hükümler uyarınca başta Maliye Bakanlığı, Belediyeler ve Mahkemeler fahiş kira bedellerinin toplumsal facia ya dönüşmemesi için zorunlu tedbir, müdahale ve karar ittihazında bulunmaları hem hukuki yükümlülükleri hem de toplumsal vicdanın gereğidir. Av. Sedat VURAL

Vatandaşlar fahiş kira için çözüm bekliyor!


Geri Dön