29 / 03 / 2024

Kiralarda zam oranı nasıl hesaplanır?

Kiralarda zam oranı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz kiralama esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, kiralarda zam oranı nasıl hesaplanır? İşte zam hesabı..



Kiralarda zam oranı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz kiralama esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Ancak bu uygulama yalnız mesken kiralamalarında geçerli oluyor. İşyeri kiralarında yapılacak zam hesaplamasında sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Sözleşmede hangi esaslara göre, zam yapılması gerektiği yazıyorsa o oranlarda kira bedeline zam yapılıyor.


Mesken kiralarında yapılacak zam oranları (üfe) Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Bu veriler her ay yeniden açıklanıyor.


Aralık ayında açıklanan verilere göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,97 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,18 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,36 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %10,32 artış gösterdi.


Buna göre konutta kiracıya en fazla yüzde 8,36 oranında zam yapılacak.


Kira artışı kanunu!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön