27 / 04 / 2024

Kiralık ve satılık konut fiyatları çıldırdı! Peki diğer ülkeler ne yapıyor?

Kiralık ve satılık konut fiyatları çıldırdı! Peki diğer ülkeler ne yapıyor?

Ülkemizde konut fiyatları hızlı bir şekilde artarken, birçok vatandaş için ev satın almak hayal haline geldi. Peki dünyada kira kontrolleri nasıl yapılıyor?



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira fiyatlarına devlet müdahalesinin birkaç farklı çeşidi yer alıyor. Bunlardan bir tanesi, kira kontrolünün en yaygın şekli olan, başlangıçta serbest pazarlığın olduğu, kiracı eve yerleştikten sonra da kira artış miktarında bir sınırın uygulandığı yöntem olarak biliniyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülke bu sınırlandırmayı uyguluyor.

Türkiye'nin de aralarında yer aldığı pek çok ülkede kira zam oranı Tüketici Fiyatları Endeksi'ne (TÜFE) göre belirleniyor. Fransa'da da bu oran İnşaat Maliyet Endeksi'ne göre belli oluyor. Bazı ülkelerde de merakla beklenen kira artış oranı devlet tarafından belirleniyor.

Fakat kent merkezlerinde konut piyasasının yükselmesi, bu noktada kiracılar ve konut sahipleri arasında yaşanan gerilimlerin başlıca nedenlerinden oluyor. Bu yöntem, çevrede kiraların arttığı durumlarda ev sahiplerinin yeni kiracı istemesine sebep oluyor.

Kiralık ve satılık konut fiyatları çıldırdı! Peki diğer ülkeler ne yapıyor?

TAVAN FİYAT KOYAN VAR MI?

Merak edilen yöntemlerden bir diğeri de tavan fiyat sınırlandırması olarak biliniyor. Bu yöntemde devletler maksimum kira ücreti belirliyor ve kiracıları koruyor.

Devlet genel olarak  bu uygulamada konutun değeri üzerinden yüzdelik bir oranla kira tavan fiyatı belirlemiş oluyor. Söz konusu bu yöntem daha önce Lüksemburg, Dominik Cumhuriyeti, Hindistan, Jamaika, Tayvan, Suriye ve Kosta Rika'da uygulandı. İsveç'te ve ABD'nin bazı bölgelerinde ise hâlâ söz konusu bu yöntem uygulanıyor.


Geri Dön