26 / 04 / 2024

Kiralık ve satılık konut fiyatları çıldırdı! Peki diğer ülkeler ne yapıyor?

Kiralık ve satılık konut fiyatları çıldırdı! Peki diğer ülkeler ne yapıyor?

Ülkemizde konut fiyatları hızlı bir şekilde artarken, birçok vatandaş için ev satın almak hayal haline geldi. Peki dünyada kira kontrolleri nasıl yapılıyor?



Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM)'a göre, satılık konut fiyatındaki yıllık artış oranı Aralık 2021'de mega kent İstanbul’da yüzde 105.6, başkent Ankara’da yüzde 82.1 ve Egenin incisi İzmir’de ise yüzde 76.6 oldu. Açıklanan resmi rakamlara göre, satılık konut metrekare ortalama fiyatları mega kent İstanbul’da 9 bin 642 liraya, başkent Ankara’da 4 bin 400 liraya ve Egenin incisi İzmir’de 7.567 liraya çıktı.

BETAM’a göre, ülke genelinde yıllık ortalama kira artışı da Aralık 2021'de yüzde 68,7’ye ulaştı. Tatilcilerin gözdesi Antalya yüzde 84,8’lik artışla ilk sırada bulunurken, mega kent İstanbul yüzde 80’lik artışla ikinci sırada yer aldı.

Kiralık ve satılık konut fiyatları çıldırdı! Peki diğer ülkeler ne yapıyor?

DÜNYADA KİRA KONTROLLERİ NASIL YAPILIYOR?

Ücretli çalışanların maaşlarına yapılan zamla kiralara gelen zam arasındaki makasın artması, barınma krizine neden oluyor.

Bunu önleyebilmek için de birçok ülke farklı önlemler alıyor. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira fiyatlarına müdahale ile ilgili olarak devletlerin de bazı farklı yaklaşımları bulunuyor. Son zamanlarda özellikle Almanya, Çin gibi örneklerde bu müdahaleler de tartışma konusu haline geldi. 
 


Geri Dön