27 / 04 / 2024

Kiralık ve satılık konut fiyatları çıldırdı! Peki diğer ülkeler ne yapıyor?

Kiralık ve satılık konut fiyatları çıldırdı! Peki diğer ülkeler ne yapıyor?

Ülkemizde konut fiyatları hızlı bir şekilde artarken, birçok vatandaş için ev satın almak hayal haline geldi. Peki dünyada kira kontrolleri nasıl yapılıyor?



KİRA FİYATLARI DONDURULUYOR MU?

Merak edilen bir diğer yöntem de kira dondurma. Bu yöntem genel olarak artan kira bedellerine müdahale için yapılıyor. Söz konusu bu yöntemde mevcut kira tutarlarına zam yapılması da yasaklanmış oluyor. Son olarak Almaya Berlin'de eyalet meclisi kararıyla yapılan kira fiyatını dondurma büyük tartışmalara sahne oldu.

Kimi ülkelerse kiralarla ilgili olarak sadece yoksul kesimlerin yaşadığı hanelerle ilgili bazı kira kontrollerine gidiyor. ABD, Çek Cumhuriyeti, Filipinler gibi ülkelerde bu tür uygulamalar yer alıyor.

Kiralık ve satılık konut fiyatları çıldırdı! Peki diğer ülkeler ne yapıyor?

BERLİN: 2020'de konut krizinin yaşandığı şehirde eyalet meclisi tarafından kira artışının 2025'e kadar dondurulmasına karar verildi. Kiracıları mutlu eden uygulama sadece bir sene devam etti. Anayasa Mahkemesi bu kararı iptal etti.

KATALONYA: İspanya'da Katalonya Özerk Bölgesi'nin parlamentosu 2020 yılının Eylül ayında kira tavan fiyatı uygulamasına yönelik olarak yasal düzenleme çıkardı. Devlet tarafından belirlenmiş olan bir formülle hesaplanan kira tutarının dışında kira artışlarının da önceki 5 senedeki artış seviyesini geçmemesine karar verildi. Düşük gelirli konut sahipleri de bu yasadan muaf tutuldu.

NEW YORK: Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını sebebiyle kiraların ciddi şekilde arttığı ABD'nin New York City kentinde devlet fiyat artışına müdahale etti. 8 milyondan fazla nüfusa sahip kentteki Kira Kuralları Kurulu, 1 milyon TL'lik konut için verilen ücreti bir seneliğine dondurdu. Yaklaşık olarak 2 milyon New Yorkluyu kapsayan söz konusu bu karar 30 Eylül 2021 tarihinde sona erdi.

ÇİN: 2017 yılından bu yana konut spekülasyonu için çeşitli piyasa kısıtlamaları getiriliyor ve Çin'in emlak piyasasını kontrol altında tutmaya çalışılıyor. Çin Şehircilik ve İskân Bakanlığı tarafından önceki gün konut ile ilgili olarak yapılan açıklamada, son zamanlarda sık sık gündeme gelen yıllık kira artışının yüzde 5 ile sınırlandırıldığı belirtildi.

Satılık ve kiralık konut fiyatları nasıl düşer?

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?


Geri Dön