25 / 04 / 2024

Kirasını ödeyemeyene yapılandırma müjdesi!

Kirasını ödeyemeyene yapılandırma müjdesi!

TBMM'ye sunulan Vergi ve Diğer Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında esnaf ve sanatkârların vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasının önü açılacak...



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ekonomiyi de olumsuz etkiledi. Ekonomide yaşanan yapısal sorunlar dışında esnaf ve sanaatkarlar pandemiden en çok etkilenen kesim oldu. Son olarak pandemi nedeniyle alınan kararlardan biri olan ‘tam kapama sonrası' esnaf iş yapamaz  kira, vergi, sigorta primleri, faturalarını ödeyemez hale geldi. 

Kirasını ödeyemeyene yapılandırma müjdesi!

7 bin 75 esnaf iflas etti

TESK'in 2021 yılı Nisan ayı verilerine göre; toplam sayısı 2 milyon 038 bin 195 esnaftan, sicilden ve meslekten terkinini yapıp iflas eden esnaf sayısı 7 bin 75 yine Nisan ayında sicilden terkinini yapan esnaf sayısı ise 5 bin 650'ye ulaştı.

Vergi borçları hacizle alınıyor

Hal böyle olunca küçük ve orta ölçekli işletmeler ile esnaflar döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar ve artan enflasyon dışında koronavirüs sonrasında da iflasın eşiğine geldi. Vergi borçları haciz yöntemiyle alınan esnaf, durumun düzelmesini talep ediyor. 

Kirasını ödeyemeyene yapılandırma müjdesi!

Kanun teklifi verildi 

Ekonomik krizin etkileri katlanarak devam edeceği düşünülen bu dönemde iflasların ve kapatılan dükkan sayısının artacağı bekleniyor. Bu kapsamda esnaf ve sanatkârların vergi borçlarının yeniden yapılandırılması için kanun teklifi verildi.

TBMM'ye sunuldu

Vergi ve Diğer Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi ile gecikme faizi ile gecikme zamlarının 50 bin TL'lik kısmının tahsilinden vazgeçilmesi kalan tutarların yapılandırma kapsamında yeniden yapılandırılması planlanıyor. 

Kirasını ödeyemeyene yapılandırma müjdesi!

VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1-213 sayılı vergi Usul Kanunu İşletme Hesabı Esasına göre defter tutan mükellefler, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'na göre basit usule tabi mükelleflerin tahakkuk etmiş ve ödeme süreleri geçmiş vergi borçları, bu borçlara bağlı cezalar hesaplanan gecikme faizi ile gecikme zamlarının 50 bin TL'lik kısmının tahsilinden vazgeçilmesi kalan tutarların yapılandırma kapsamında yeniden yapılandırılır. 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Vergi ve Diğer Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Teklifi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön