19 / 04 / 2024

Kırcami planına kabul!

Kırcami planına kabul!

Kırcami planına kabul geldi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Kırcami'nin imar planını kabul etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 'Birileri lütfen konuyu mahkemeye taşımasın' dedi.



Antalya'nın 30 yıllık kanayan yarası Kırcami bölgesinin l/binlik planları Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde Kırcamili vatandaşların alkışları arasında oy birliğiyle kabul edildi. Böylece Kırcami'nin imarıyla ilgili bir engel kalmadı. "Hayırlı olsun" diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Artık bu yarayı bir daha kanatmayalım. Maalesef yeniden kamuoyunda bunun yargıya taşınması konusunda bir takım girişim olacağı konusu dolaşıyor. Bu arkadaşlarla ikna noktasında herkes görüşsün. Artık bu insanların duyguları ile oynanmasın yazıktır" dedi. 


10 YILLIK SÜREÇ 


Türel, 4 sene bu planları tamamlamak için saçını süpürge ettiğini söyledi. Türel Kırcami planlamasıyla ilgili geçen on yıllık süreci şöyle anlattı: "2004 yılında göreve geldiğimizde Kırcami'de planlama yapılması için bazı gereklilikler vardı. Antalya'nın üç merkez ilçesinde üniversite tarafından bir tarımsal değerlendirme raporu hazırlanması gerekiyordu. Bu bir senemizi aldı. O dönemde Üniversite ile protokol yaptık. Bu çalışmayı tamamladıktan sonra, tarım yapılabilir, hale gelmediği bu raporla ortaya çıktı. Ardından Toprak Kurulu Kararı alınması gerekiyordu. Bunun alınması bir 6 ay sürdü. Biz raporu aldıktan sonra bu rapora itiraz edildi. Biz de itirazın yersiz olduğunu belirterek, o kararı Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz ederek bozdurduk. Bu tabi hukuki süreç bir senemizi daha aldı. Ondan sonra Kamu Yararı Kararı alınması gerekiyordu. O dönemdeki İçişleri Bakanımız Beşir Atalay'a bir saate yakın sunum yaptım. Planlamanın kamu yararı açısından neden planlaması gerektiğini uzun uzun anlattık. İkna oldu ve Kamıı Yararı süreci de bir sene sürdü. Ne oldu toplam üç sene oldu. Arkasından planlama sürecine başladı. O dönemde 8 ay sürdü. 2009 seçimlerine 6 ay kala bu planları 1/25 bin ve 5 bin olarak belediye meclisinden geçirdik. Ancak bu planları geçirdikten sonra Kırcamililerden rica ettim. Muratpaşa Belediye Başkanı'na gidin gerekirse kapısında yatın şu seçimlere kadar binlik planı Muratpaşa Meclisi'nden geçirsin, yapmadığı takdirde bir sene sonra reysen plan yapma yetkimiz var diye. O dönemde Muratpaşa Belediyemiz olumlu cevap vermedi. Seçimler geldi 1/25 ve 5 binliği olan planlar binliği olmadığı için bizden sonraki döneme kaldı." 4 SENE OYALANDI 2009 Seçimlerinin ardından gelen Büyükşehir Belediye Başkanı'nın 'Kırcami planlanmamalı'şeklinde beyanları olduğunu hatırlatan Türel şöyle devam etti: "Bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nce bir tasarrufta bulunulmadı. Daha sonra seçim yaklaştıkça, CHP Genel Başkanı'nın Kırcami'de planlama yapılması talepleri oldu. O talepler neticesinde seçime de yakın bir süreçte Büyükşehir Belediyesi seçim Yatırımı düşüncesiyle bu planlama sürecine geçti. O dönemdeki Sayın Başkan'ın 'Burası planlanmamalı'sözlerine rağmen olumlu bir gelişmeydi. 


Ancak 4 sene bir oyalama sürece oldu. 

Kamu Yararı Kararı ve Toprak Kurulu Kararı alınmadan bir planlama yapılamaz dendi. 'Plan önce gelecek ki plana göre karar alınır. Olmayan plana göre karar alınmaz. Bu taslak plandır. 


Bu kararları alın ben iki ayda hükümet olarak size her türlü kolaylık yapacağım' dedim. Yeter ki bu planı yapılsın. 

Büyükşehir planlama tamamlandı. İtirazların değerlendirilmesi faslı yine seçime yetişmedi." 


TEKRAR KANATMAYALIM 


1/25 ve 5 binlik planları meclis iradesiyle sonuçlandırdıklarının altını çizen Başkan Türel, "Meselenin binlik planı vardı, Muratpaşa Belediye Başkanı, hızlı bir şekilde Büyükşehir Meclisi'ne getireceğini söyledi. Sayın Başkana ve planları meclisinde geçirerek, bu planları meclisimizde görüşerek bu noktada katkı koyanlara teşekkür ediyorum. Artık bugün kanayan yarayı bir daha kanatmamalıyız. 

Maalesef yeniden kamuoyunda bunun yargıya taşınması konusunda bir takım girişim olacağı konusu dolaşıyor. Bu arkadaşlarla ikna noktasında herkes görüşsün. Artık bu insanların duyguları ile oynanmasın yazıktır." 


Dokuz Sütun


Geri Dön