29 / 03 / 2024

Kırklareli Dupnisa Mağarası'na restoran, otel ve otopark yapılması meclis gündeminde!

Kırklareli Dupnisa Mağarası'na restoran, otel ve otopark yapılması meclis gündeminde!

Kırklareli'nde yer alan Dupnisa Mağarası'nın bulunduğu alana restoran, otel ve otopark yapılmasının yol açacağı zararlar meclis gündemine taşındı. CHP'li Gündoğdu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Kırklareli'nde yer alan Dupnisa Mağarası'nın bulunduğu alana restoran, otel ve otopark yapılmasının yol açacağı zararlara ilişkin soru önergesi hazırladı. Gündoğdu, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

CHP'li Gündoğdu, ''Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim'' diye konuştu.

Gündoğdu, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Trakya bölgemizin gözde yerleşim merkezi olan Kırklareli, tarih öncesi konumu itibariyle dikkat çeken, pek çok antik yerleşim merkezlerine ev sahipliği yapmış bir ilimizdir. 
Kırklareli'mizin turizme açık tek mağarası olan Dupnisa Mağara bölgesi bilim insanları tarafından takip edilen flora ve fauna açısından 12 sıcak noktadan birisidir. Eşsiz doğa zenginliğimizin kalbine, Dupnisa Mağarası ve çevresine, Kırklareli ili Demirköy ilçesi, Sarpdere Köyü Dupnisa Mağarası mevkii 104 ada 74 ve 98 parseller üzerine ne yazıktır ki restoran, bungalov evleri ve otopark yapılması planlanmaktadır.''

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu'nun soruları:
1-Istranca Ormanları'nda 2. derece doğal sit ve arkeolojik sit alanı olan ve içinde binlerce yarasa popülasyonunu barındıran anılan bölgede yapılacak olan otel, konaklama tesisi ve otopark inşaatlarının bölgeye vereceği telafisi mümkün olmayan zararları nasıl telafi edeceksiniz? 

2-Anılan bölgenin sit alanı ve zengin biyolojik çeşitliliğe sahip koruma alanı olması, baskın meşe ormanlarının ortasında, zengin bir otsu floraya sahip ve endemik türleri de barındıran bölgenin kalbine yapılacak tesislerin, geri dönüşü olmayacak zararlar verebilmesi ihtimalinin bilimsel olarak tespit edilmesi nedeniyle farklı bir bölgeye yapılması neden düşünülmemektedir? 


Geri Dön