16 / 04 / 2024

Kırşehir’de inşaat sektörü ne durumda?

Kırşehir’de inşaat sektörü ne durumda?

Kırşehir’de inşaat sektöründe son yıllarda yaşanan parlak dönem piyasalardaki durgunluk sonucu zor günler yaşamaya başladı.



Kırşehir’de inşaat sektöründe son yıllarda yaşanan parlak dönem piyasalardaki durgunluk sonucu zor

günler yaşamaya başladı.


Şehrimizin muhtelif mahallelerinde konut üreten müteahhitler satmakta sıkıntı yaşamazken, son iki yıldır konut kredilerindeki yükseliş nedeniyle satış yapamadıkları için zor durumda kaldılar. Kırşehir’de bazı müteahhitler hayvancılık başta olmak üzere çeşitli sektörlere yöneldiğini belirten bazı inşaat firması sahipleri, kendilerinin de satış yapamadıkları için zor günler yaşadıklarını söylediler. Kırşehir’de inşaat sektörüne hizmet veren Ahi Güven Limited Şirketi sahiplerinden İbrahim Eskihoran, inşaat sektörünün sıkıntılı ve zor bir süreçten geçtiğini ifade etti.


Şehrimizin inşaat sektörünün önde gelen isimlerinden Ahi Güven’in sahiplerinden İbrahim

Eskihoran, sektörün büyük sıkıntı içinde olduğuna dikkati çekti



Kırşehir’de ihtiyaçtan fazla konut üretildiğini, müteahhitlerin bu konutları satıp nakte çeviremediği için piyasaların bu durumdan olumsuz şekilde etkilendiğini belirten İbrahim Eskihoran, “Kırşehir küçük bir şehir olmasına rağmen geçmiş yıllarda çok fazla konut yapıldı. Tabi bu durum arz ve talep doğrultusunda. Şehir merkezine yakın mahallelerde yeni inşaat yapılacak arsa da kalmadı. Arsa fiyatlarının yüksekliği de tabi doğal olarak maliyetleri arttırıyor, yüksek rakamlarda konut satışı yapıldı. Buna rağmen piyasalar canlı ve hareketli idi. Şimdi Kırşehir’de inşaat sektörü kenar mahallelere yöneldi. Çünkü buralarda arsa payları düşük. Buralara yapılan konutlar da müşteri bekliyor.


Ancak son iki yıldır tüm piyasalar olduğu gibi inşaat sektörü de büyük durgunluk yaşıyor. Bu nedenle herkes gibi bizim işlerde de büyük durgunluk yaşanıyor. Hükümetimiz konut faiz oranlarını indirdi, ancak henüz konut satışında bir kıpırdama yok. İnşallah piyasalarda yaşanan bu durgunluk kısa sürede atlatılır ve canlanır. Yoksa önümüzdeki günler zor geçer” diye konuştu.


İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BÜYÜK BİR DURGUNLUK VAR


Kırşehir’deki müteahhitler, satışların yüzde 95’inin konut kredisi kullanılarak yapılan satış olduğunu, sıcak para döngüsünün olmadığına dikkat çekerek, “Sıcak para döngüsünün olmayışından dolayı piyasada durgunluk var. Piyasadaki müteahhitlere dikkat etmek gerekiyor. İşi bozulan müteahhitlerin yaptığı evlerde büyük mağduriyetler olabilir. Senelerin birikimi bir anda heba olabilir” diyerek vatandaşları uyarıyor.


Kırşehir’de 200‐250 bin lira arasındaki evlere taleplerin arttığını belirten müteahhitler, nakite dönüştürmek daireleri zaman zaman maliyetinin altında sattıklarını belirterek, 200 bin liranın üstündeki daireleri dahi 150 ile 200 bin lira arasında satmak zorunda kaldıklarını belirtiyorlar.



Durgunluk gözle görülüyor


Kırşehir’de kaba inşaatı tamamlanmış olmasına rağmen, inşaatlarda diğer işlerin yapılmadığı, bir çok inşaatın yarım şekilde bekletildiği dikkat çekerken, “Konut almak isteyen vatandaşlarımız faizlerin yüksekliği nedeniyle geçen yıl ve bu yıl konut alamadılar. Geçtiğimiz ay konut faiz oranlarında bir

nebze olsun düşüş olmasına rağmen, hala endişe eden, cesaret edemeyenler konut almaya yanaşmıyor. Bugün piyasalarda yaşanan durgunluğun nedeni bu. Piyasalardaki belirsizlik biz inşaat sektörünü tedirgin ediyor. İnşaat sektörü Kırşehir’in can damarıdır. İnşaat sektöründe yaprak kımıldamazsa, tüm sektör bundan olumsuz etkileniyor” dedi.


Ekonominin yapı taşı olan inşaat sektörü, 15 Temmuz darbe girişiminden olumsuz etkilendi. Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu revize etmesi sonrası döviz ve altında görülen yükselişin de Kırşehir’de tüm piyasaları olumsuz yönde etkileyeceğe benziyor.





Geri Dön