19 / 04 / 2024

Kırşehir'de inşaat sektörüne kış engeli!

Kırşehir'de inşaat sektörüne kış engeli!

İnşaat sektöründe Geçen yıl seçimler dolayısıyla yaşanan belirsizlik nedeniyle doğru dürüst satış yapamayan Kırşehir'de inşaat firmaları, bu yıl da 15 Temmuz darbe girişimiyle yaşanan dalgalanmalar nedeniyle satış yapamamaktan şikâyetçi.



 Durgunlaşan inşaat sektörünün nedeni dairelerin pahalı olmasından kaynaklanıyor. 

İnşaat sektöründe Geçen yıl seçimler dolayısıyla yaşanan belirsizlik nedeniyle doğru dürüst satış yapamayan Kırşehir'de inşaat firmaları, bu yıl da 15 Temmuz darbe girişimiyle yaşanan dalgalanmalar nedeniyle satış yapamamaktan şikâyetçi. Havaların soğuması ve kış ayının gelmesi inşaat sektörünü sekteye uğratıyor. 


Son yıllarda Kırşehir'de İnşaat sektörü dur durak bilmeden yaz kış mantar gibi çoğalan inşaatlarında dairelerin büyük çoğunluğunun daha temelden satıldığı belirtiliyordu. Halkın banka kredisi kullanarak daire aldığı ve daire alımlarında merkezden çok merkeze uzak yerlerin şehir gürültüsünden uzak olduğu için tercih edildiği belirtiliyor. 


Durgunlaşan inşaat sektörünün nedeni dairelerin pahalı olmasından kaynaklanıyor İnşaat sektöründe Geçen yıl seçimler dolayısıyla yaşanan belirsizlik nedeniyle doğru dürüst satış yapamayan Kırşehir de inşaat firmaları, bu yıl da 15 Temmuz darbe girişimiyle yaşanan dalgalanmalar nedeniyle satış yapamamaktan şikâyetçi 2015 yılında ülkemizde 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri yaşandığını ve bunun her sektörü olduğu gibi inşaat sektörünü de siyasi ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle ış satış yapamadıklarını belirten şehrimizin önde gelen müteahhitleri, "2015 yılı seçim yılı oldu. Önce 7 Haziran seçimlerinin sonuçlan ne olacak diye piyasalar bekledi. Ardından hiçbir parti tek başına iktidar olamayınca aylarca hükümet kurma girişimleri boşa çıktı, ardından 1 Kasım'da yeni bir seçim yapıldı. Yani 2015 yılında yapılan iki seçim nedeniyle piyasalarda yaprak kımıldamadı. Biz de bütün imkanlarımızı zorlayarak yaptığımız ve satışa hazır hale getirdiğimiz konutları istediğimiz rakamlarla satamadık. Dolayısıyla ucuz-pahalı demeden elden çıkarmak durumunda kaldık. Kırşehir'de bir çok inşaat firması ya bu ışı bıraktı, ya da hayvancılık sektörüne girmek durumunda kaldı. 2015 yılından çok umutluyduk. Tam işlerimizin açılmasını beklerken. bu kez de 15 Temmuz darbe girişimi ile hayal kırıklığına uğradık. Şu anda piyasalar allak bullak. Döviz ve altında anormal bir yükseliş var. Kimse parasını ya da altınını bozdurarak konut ve diğer yatırımlara yönelemiyor. Böyle olunca Kırşehir'de inşaat sektöründe büyük sıkıntı ve darboğaz var. İnşallah bu sıkıntılar biran önce kalkar da herkes işine gücünü bakar diye konuştular. 


Geçen başlayan konut kredilerinde yükselişin de konut satışlarını olumsuz etkilediğini belirten müteahhitler "Bankaların konut kredisindeki faiz artışı en çok inşaat sektörünü etkiledi. 

100 bin liralık kredide 18 bin lira ek maliyet çıkarken ev satışları neredeyse durma noktasına geldi. Yaz döneminde 0,69'a kadar inen faiz oranları, şimdilerde 1,20'yi bulmuş durumda Bu artış, ev almak isteyenlerinde hayallerini ertelemesine neden oldu. 


2010'u yıllara kadar yeni inşaat sayısının sektöründe büyük patlama yaşandığını ve Kırşehir ın bir çok yerinde arsa kalmadığını belirten müteahhitler, "Şehir merkezinde Yenice, Aşıkpaşa, Medrese. 

Ahievran ve Nasuhdede gibi mahallelerde eski konutlar yıkılarak büyük ölçüde yenilendi Arsa kalmadı Yüksek maliyetli bu konutlar deyim yerinde ise peynir-ekmek gibi satıldı. Şimdi kenar mahallelere doğru inşaatlar yapılıyor. Bunun satışı da biraz zor oluyor. Bugünlerde dolar ve avro fırladı. Faizler aldı başını gidiyor. Demire, betona ve işçiliğe zam geldi. Şuanda bir daireyi yüzde 30 daha pahalıya mal ediyoruz. Faiz oranlarındaki artış, inşaat sektörüne büyük bir darbe vurdu" diye konuştular. 


Şehrimizde faaliyet gösteren Satır İnşaat sahibi Sevran Satır, da artan faiz oranlan ve döviz kurlarının yükselişinin en çok inşaat sektörünü vurduğunu, günlerdir doğru düzgün emlak ve arsa satısı yapılmadığını söyledi. 


Banka kredilerinde artış olduğu için konut ve arsa satışlarında durgunluk olduğunu belirten Tahir Yalçın. "Kredi faizlerinin birden yükselmesi konut satışlarını olumsuz etkiledi Konut alımlarının yüzde 80 banka kredisiyle yapıldığından insanlar beklemeye koyuldu. Çalışan karı-kocalar. genelde daire almak için banka kredisi kullanıyordu. Ancak kredi faizleri yükselince maalesef herkes beklemeye koyuldu. 

Faizler artınca ev satışları durdu. Piyasada bir durgunluk var. Arsa fiyatları da tavan yaptı. Müteahhitler ev yapacak yer bulamıyor. Bu durumda gidilirse müteahhitler ev yapmayacak duruma gelecek" şeklinde konuştu. 


Kırşehir Memleket Gazetesi


Geri Dön