19 / 04 / 2024

Melikgazi'de inşaat sektörü yıllara göre çok büyük artış gösterdi!

Melikgazi'de inşaat sektörü yıllara göre çok büyük artış gösterdi!

Kayseri Melikgazi'de inşaat sektörü yıllara göre çok büyük bir artış gösterdi!



TSKB Gayrimenkul Değerleme  Ankara  Şubesi Değerleme Uzmanı ve Kontrolör Ali Burak Aslan, Kayseri ilinin Melikgazi ilçesini www.emlakkulisi.com için analiz etti… 

Melikgazi de inşaat sektörü yıllara göre çok büyük artış gösterdi!

BÖLGENİN TARİHİ YAPISI: 

 

Kayseri ilinin en büyük ilçelerinden biri olan Melikgazi ilçesi 07.12.1988 tarihinde 3508 sayılı Kanun ile il merkezinden ayrılıp, ilçe olarak teşekkül etmiştir.

Melikgazi de inşaat sektörü yıllara göre çok büyük artış gösterdi!

Tarihi çok eski olan Kayseri şehri (M.Ö. 2000 M.S. 691) tarihleri arasında sırası ile Hitit, Genç Hitit, Med, Pers, Diyadoklar, Roma, Bizans egemenliğinde kalmıştır. Bizanslıların elinde iken 7. Yüzyıl’dan itibaren kısa sürelerle (691 ve 736) yıllarında Arap Kumandanları tarafından zapt edilmiştir. 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Selçuklular tarafından fethedilen şehir, 1127 yılında Danişmentliler’den Emir (Melik) Gazi’nin eline geçmiştir.

 

Anadolu Selçukluları’ndan II. Kılıçaslan 1176’da Şehri Danişmentliler’den geri almış. Büyük Sultan Alaeddin Keykubat zamanında önem kazanmış, Konya’dan sonra Selçuklular’ın ikinci başkenti olmuştur. 1244’ten itibaren şehir Moğol İlhanlı Valileri’nce idare olunmuştur. 1384 yılında Kadı Burhanettin Beyliği 1398’de Kadı Burhaneddi’nin ölümünden sonra Osmanlı’da Yıldırım Beyazıt şehri anlaşma yoluyla almıştır.  

 

II. Mahmut döneminde Karaman’ın livası olan Kayseri 1846’da Yozgat’a, 1867’de Ankara’ya bağlıydı. Kayseri II. Meşrutiyet’in ilanından sonra bağımsız bir sancak olmuştur. Kayseri ilinin ülkemizin kültür ve sanatına katkısı büyüktür. Kayseri Anadolu Selçukluları döneminde bir bilim ve Külliye şehridir.

COĞRAFİ YAPI: 

İlçe yüzölçümü 497 km²’dir. İlçenin kuzeyinde Kocasinan ilçesi ve Sivas-Malatya Çevre Yolu bulunmaktadır. Yine ilin Boğazköprü Mevkii’nden itibaren kuzey-güney istikametinde devam eden  Adana  kara ve demiryolu sınır teşkil etmek üzere batısında İncesu ilçesi; güneyinde Hacılar ve Develi ilçeleri; güneydoğuda Talas ilçesi ve doğusunda Bünyan ilçesi ve Malatya Karayolu bulunmaktadır.

İlçenin güney yapısında tek bir kütle durumunda yükselen Erciyes üçüncü zamanın ortalarında başlayarak çeşitli dönemlerde etkinlik gösteren lav ve tüf püskürten eski bir yanardağdır. 3917 m yüksekliktedir.

 

Melikgazi ilçesinin iklimi  bozkır iklimi özelliklerine sahiptir. Burada yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer.

 

İlçe iklimi yükseltiye bağlı olarak yer yer farklılıklar göstermektedir. Yıllık sıcaklık ortalaması 10,8 derece’dir. Kimi aylar sıcaklık ortalamasının sıfır derecenin altına düştüğü de gözlenebilir.

İDARİ DURUM:  

2011 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi’ne göre toplam ilçe nüfusu 492.013'dir. Bu nüfusa Büyükşehir ilçe, ilk kademe ve kasaba belediyeleri ile köyler dahildir. İlçeye bağlı 2 belediye, 1  köy ve 79 merkez mahalle, 1 kasaba içerisinde 4 mahalle olmak üzere toplam 83 mahalle vardır. Yerleşim yerlerinde “Toplu Yerleşim Tipi” egemen olup, Orta Anadolu’nun karakteristik yerleşim özelliklerini göstermektedir.

 

İlçe, 07.12.1988 tarihinde 3508 sayılı Kanun ile Kayseri il merkezinde Merkez ilçe konumunda kurulmuştur. İlçenin batı bölümünde yer alan Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, serbest bölge ile doğu bölgesinde yer alan Mimar Sinan Organize Sanayi Bölgesi ve Teknopark sanayi ve ticaret açısından çok büyük önem arz etmektedir.

EKONOMİK YAPI:


İlçe bir sanayi ve ticaret merkezidir. İlçe ekonomisinin ağırlığı tarım sektöründe olup, geçimin özellikle çiftçilik, meyvecilik, bağcılık ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Arazi yapısı ve iklim özellikleri tarımsal üretim verimliliğini önemli ölçüde etkilemektedir. Üretim büyük ölçüde doğa koşullarına bağlı olmakla birlikte modern teknolojinin imkanlarından da yararlanılmaktadır. Tarım ve hayvancılıkta aile tipi küçük işletmeler egemendir. Bu işletmeler genellikle tarım ve hayvancılığı birlikte yapmaktadır. 

 

İlçede hacim ve kalite itibariyle en fazla gelişmiş bulunan sanayi sektörleri; tekstil, gıda, madeni eşya, soba, makine, tarım araç ve gereçleri ve yem sanayidir. Tam anlamıyla küçük, orta ve ağır sanayi kurulmuş olup, kapsamlı organize sanayi bölgesi faaliyete geçmiştir. İnşaat sektörü yıllara göre çok büyük bir artış göstermiştir. Birçok resmi ve özel kuruluşlar da bu sahada büyük yatırımlar yapmaktadır. Pastırma ve sucuk başlıca ihraç maddesi olup, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere komşu vilayetlere gönderilmektedir. Ayrıca deri ve yapağı Türkiye’nin dört bir yanına tevzi edilmektedir. Diğer vilayetlere ihraç edilen mallar; mobilya, halı, canlı hayvan, yün ve yapağı, ham deri, sucuk, pastırma, şeker, un, manifatura, süt makinesi, dikiş makinesi, oto yedek parçası, bisküvi, kavafiye, şekerleme vs. İthal edilen mallar ise; çimento, demir, kereste, külçe bakır, alüminyum, züccaciye, beyaz eşya vb.’dir. Türkiye’deki mevcut bankaların hemen hepsinin şubeleri ilçede mevcuttur. Bu bankalar daha çok sanayi işletmelerinin kredi ihtiyaçlarını karşılamak, her türlü sanayi teşebbüslerine iştirak etmek, bunların mali işlerini tedvir gibi hizmetlerde bulunmaktadırlar. 


Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Melikgazi ilçesi sınırları içerisindedir. Yatırımların yoğunlaştığı alanlar tekstil, metal eşya, gıda, kimya, mobilya, kanepe, makine ve diğer sanayi alanlarıdır. Ayrıca ilçede bir de Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur. Bu yer Mimarsinan Kasabası yakınlarında Enler ve Arkbaşı Mevkii’nde müteşebbis teşekkül imkanları ile 600 ha üzerine kurulmuştur. 

 

Çevre il, ilçe ve köylerden gelen vatandaşlar alışverişlerini ilçeden yapmaktadırlar. Bu da ticaret hacminin artmasını sağlamaktadır. İlçenin en fazla ticari ilişkide bulunduğu iller Nevşehir, Niğde, Kırşehir, Yozgat ve Sivas’tır. Bu illere büyük ölçüde mamul ve yarı mamul endüstri ürünleri ile ilçe dışından gelen tüccarın pazarlamasını yaptığı malları satmaktadır. Kum, çakıl, taşocakları, Erciyes Dağı’nın ilçede oluşu ve tarihi turistik yerlerin gezilmesi nedeniyle elde edilen turizm gelirleri diğer gelir kaynaklarını oluşturmaktadır.

 

KÜLTÜR, TURİZM VE SOSYAL YAPI:

 

İlçe sınırları içerisinde bulunan üniversite ve askeri kuruluşlar ilçeye sosyal bir hareket getirmektedir. Gesi, Beştepe, Gültepe ve Kıranardı park ve piknik alanları ve muhtelif parklar yaz döneminde yoğun ilgi görmektedir. Aynı şekilde ilçeye 30 km mesafede Sarımsaklı Köyü ve sarımsaklı göledi piknik alanı sonbaharve yaz aylarında büyük ilgi görmektedir.

 

İlçe Kültür Müdürlüğü’ne bağlı İl Halk Kütüphanesi ve tarihi eserlerin ağırlıklı olduğu Raşit Efendi Kütüphanesi, 1 müze, Kültür Müdürlüğü binasında konser, tiyatro ve sergi salonları ayrıca İl Özel İdare Binası’nda mevcut çok amaçlı sergi salonları çeşitli kültürel faaliyetlere hizmet vermektedir. Yine ilçede Kaleiçi Mevkii’nde Güpgüpoğlu Tarihi Konak ile Atatürk Müzesi, Beştepeler Kayseri Evi diğer kültürel yapılarındandır.

 

Yine ilçenin tarihi yapısı ağırlığını hissettirmekte olup, meşhur Kayseri Kalesi, Kazancılar Çarşısı, Kapalı Çarşı, Vezirhan, Seyyid Burhaneddin Hz. Türbesi, İbrahim Tennuri Hz. Türbesi, Zeynel Abidin Hazretleri Türbesi, Ali Cafer Türbesi, Döner Kümbet ve diğer türbeler ile yine ilçe merkezinde bulunan biri faal olmak üzere iki adet mamur Ermeni Kilisesi, Gesi Kasabası Askeri Mühimmat Deposu içinde bulunan ve bugün harabe halde olan Manastır Binaları ile Kayabağ, Germir ve Tavlusun Mahalleleri ile Ağırnas Kasabası’nda tarihi kilise binaları ve yine Ağırnas Kasabası’nda mevcut yer altı şehri ile Mimar Sinan evi diğer tarihi özellik arz eden yapılardandır.

 

Sosyal ve kültürel yapının ağırlıklı bir diğer bölümü de Erciyes kayak bölgesi ilin ve ülkenin sportif 
etkinlik merkezidir. Hisarcık Mahallesi sınırları içerisinde olup, 3917 m rakımlı Erciyes Dağı eteklerindeki kayak alanlarında çeşitli konaklama ve günü birlik tesisler bulunmaktadır. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan Erciyes Master Planı çerçevesinde bölgeye çok sayıda yeni pist ve konaklama tesisleri yapılacaktır.

 

İlçede Erciyes Kayak Bölgesi ile Sarımsaklı Köyü’nde DSİ tarafından yapılmış sulama göleti mevcuttur. Ayrıca ilçede Sivas Karayolu üzerinde bulunan Engir Tabii Gölü sazlarla kaplı olup, doğal sulak alan koruma statüsündedir.

*Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.


Geri Dön