26 / 04 / 2024

Kırşehir'de konut fiyatlarının artması satışları etkiliyor!

Kırşehir'de konut fiyatlarının artması satışları etkiliyor!

Kırşehir Emlakçılar Odası Başkanı Zeynel Ekici, konut satışlarını değerlendirdi. Ekici, şehir merkezinde arsa fiyatların yüksek olmasının maliyetleri iki katına çıkartığını belirtti.



Kırşehir Emlakçılar Odası Başkanı Zeynel Biçici, emlak fiyatlarındaki artışına ilişkin, "fahiş fiyat" uygulamasına dikkat çekti. Kırşehir Emlakçılar Odası Başkanı Zeynel Biçici, Türkiye'de ve ilimiz Kırşehir'de daire satışlarında maliyetin kat kat üstünde fiyatların belirlendiğini söyledi. 

Haber ekibimize yaptığı açıklamada, emlak fiyatlarındaki artışı değerlendiren Kırşehir Emlakçılar Odası Başkanı Zeynel Biçici, 60 ya da 70 bin liraya mal olan bir dairenin fiyatının arsa payı eklenerek 130-140 bin liraya çıktığını, ancak müteahhitlerin çok para kazanma hırsı ile fahiş fiyat uygulayarak dairelerin 220 ila 280 bin liraya satışa sunduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Türkiye'deki emlak satışları belli başlı insanların elinde şu anda. Büyük firmalar 15-20 katlı yerler yapıyor, ama Türkiye geneline bakacak olursak maliyetin yüksek olması, arsa paylarının yüksek olması, insanların yüksek oranda taleplerde bulunması ve alan firmalarında zamanında yüksek aldıklarından dolayı çok yüksek. Ayrıca faiz oranları bugünkü şartlarda çok yüksek. Şu anda müteahhitler normal maliyetinin olduğundan daha normal bir fiyata çekiyorlar. Ama faizler düştüğü zaman bunu kat kat yükseltiyorlar. Faizler yükseldiği zaman da aşağıya çekiyorlar. "Normal bir oranda bir dairenin ortalama 60 ile 70 arasında olan maliyeti üzerine de arsa payını eklediğimiz süreç içerisinde bunu ikiye katlamak zorundasınız. İkiye katladığınız zaman 70 liraya mal olan bir daire 130-140 lira gibi fiyat ortaya çıkıyor.Bunun akabinde müteahhitler de çok para kazanalım ve talebin de çok yüksek olmasından dolayı bu sefer 20-30 lira gibi bir daire başına para kazanayım istemedikleri gibi fahiş fiyat koyaraktan şu an 140 liraya mal olan bir daire 220, 230, 280 lira. Bu kadar kazanç da hiçbir yerde görülmemiş, görülmemekte. Ama bunu makul ve mantıklı bir kâr payı ile vermiş olsa bugünkü şartlarda her vatandaş istediği gibi daireyi alma şansına sahip olacak. "İlimizde belirli başlı yapılaşmaya hız vermiş bir yerde, örneğin Kırşehir'de Kent Park civarında 250, 300, 400 bin lira gibi fahiş fiyatla bu daireler satılıyor ise talep var demektir. Kent Park bugünkü konumunda olmadan önceki sattığımız daireler 105, 110 ya da 150 bin lira idi. Bugünkü şartlarda 300, 350 bin lira. Dairesini satmaya gelen arkadaşlar da 250, 300 bin gibi fahiş fiyatlara çekiyorlar, ama bu da haklı bir kazanç, mantıklı bir kazanç değil. Burada satıcı olsun, müteahhit olsun buradaki ranttan daha fazla nemalanmak, daha fazla menfaat kaydetmek amaçlı çok farklı yönlerde fiyatları yükseltiyorlar. Bugün itibariyle tek noktada veya yerleşim bölgesinin hızlı yayılan yerlerinde bu fiyatlar ayyuka çıkıyor. Eski yapılarımızın da ele alınacak bir durumu yok, ama onlar da 120, 130 bin lira gibi bir maliyetle sunuluyor. Bu gidişat çok parlak değil." 



Kırşehir Çiğdem


Geri Dön