26 / 04 / 2024

Kışın mantolama yapılır mı?

Kışın mantolama yapılır mı?

Mantolama, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılıyor. Peki, mantolama uygulaması ne zaman yapılır? Kışın mantolama yapılır mı?



Kışın mantolama yapılır mı?

Mantolama, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılıyor.


Binaya mantolama yapıldıktan sonra, içerideki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye girmiyor. Böylece binaların sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılığı artıyor.


Mantolama işlemi, yalıtım malzemeleri ile giydirerek yapılıyor. Mantolama m2 fiyatı 30 ile 50 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Bu fiyatlar kullanılan malzemeye, kullanılacak yapıya, yapının yer aldığı bölgeye göre değişiyor. Bakıldığı zaman maliyetli olarak görülen bu uygulama aslında kendini 3 senede kazandırdığı enerji tasarrufu ile amorti ediyor.


2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile mantolama uygulaması binalar için kaçınılmaz bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Peki, mantolama ne zaman yapılır? Kışın mantolama yapılır mı?


Kışın mantolama yapmak..

Kış aylarında mantolama yapmak tercih edilmiyor. Bunun nedeni ise kış mevsiminde hava sıcaklıklarının geceleri eksi değerlere inmesi nedeni ile kullanılan malzemeler çimento bazlı ve suyla karıştırıldığı için içindeki su donuyor.


Buna karşın sabah da yüksek değerlere çıktığında ısı değerleri tekrar çözülür, bu nedenle dayanıklılık sağlanamıyor ve uygulanılan yapıştırıcılar tutmuyor. 


Ayrıca iş güvenliği de kış aylarında yağışın artması sebebi ile de önem teşkil ediyor. Bu nedenlerden dolayı kış aylarında mantolama yapılmıyor.



Mantolama kanunu 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön