19 / 04 / 2024

Kısmi iskan İmar Kanunu!

Kısmi iskan İmar Kanunu!

Bir inşaatın tamamlanmasından sonra kullanılabilmesi için iskan belgesi alması gerekiyor. Kısmi iskan İmar Kanunu nedir? Kısmi iskan nasıl ve nereden alınır? İşte tüm merak edilenler...



Kısmi iskan İmar Kanunu!
Bir yapının inşaat çalışmalarının tamamlanması durumunda o yapımının kullanılabilmesi için 'iskan belgesi' alması gerekiyor. 

İskan belgesi ile bir yapının inşaat çalışmalarının onaylı projeye uyup uyulmadığına bakılıyor. Bu belge alınmadan yapı resmi olarak tamamlanamıyor. Bu nedenle yapı için kat mülkiyeti tapusu çıkmıyor.

Kısmi iskan İmar Kanunu!

Peki, kısmi kullanma izin belgesi nedir? Kısmi kullanma izin belgesi nereden ve nasıl alınır? İşte kısmi iskan İmar Kanunu...

İmar Kanununun 28 nci maddesinin onuncu fıkrası, bir bağımsız bölüme ya da bağımsız bölümlerin tamamına ayrı ayrı kısmi kullanma izni düzenlenebiliyor. 

Tapunun tamamına yapı kullanma izin belgesi düzenlenmesi ile ilgili olduğundan, bu fıkra kapsamında yapının bir ya da birkaç ya da bütün bağımsız bölümleri için,  bağımsız bölüm maliklerinin ayrı ayrı başvurusu ile gerçekleşiyor.

Kısmi iskan İmar Kanunu!

Kısmi iskan İmar Kanunu

Kısmi iskan İmar Kanunu için  yapının tamamı için başvuru yapılması gerekiyor. Kısmi iskan almak için hangi belgeler gerekiyor:

1. Ruhsat talep dilekçesi

2. Tapu sureti

3. Mal sahiplerinin vekaletnamesi (gerekli ise)

4. Aplikasyon krokisi

5. Çap

6. İmar durumu

7. İmar durumuna göre onaylı vaziyet planı (gerekli ise)

8. İmar durumuna göre proje öncesi istikamet (gerekli ise)

9. İnşaat mühendisinin statik hesaplarına teşkil edecek jeoteknik zemin etüt raporu

10. Deprem Yönetmelik şartlarına uygun olarak projelerin işin başından sonuna kadar yerinde tatbik edileceğine dair noterden fenni mesullük taahhütnamesi (mimar veya inşaat mühendisinden)

11. Diğer 3 mühendisin ilgili odasından fenni mesullük taahhütnamesi (mimar veya inşaat mühendisi, elektirik mühendisi. Ve makine mühendisinin kendi projeleriyle ilgili taahhütnameleri)

12. madde 3 takım mimari proje

13. madde 3 takım statik proje

14. madde 2 takım elektrik projesi

15. madde 2 takım sıhhı tesisat proje

16. madde 5 kat ve üstü için asansör avan projesi

17. madde yapı denetim kanunu kapsamında olan yapılar için yapı denetim evrakları şeklinde düzenlenecek.

Kısmi iskan nasıl alınır?

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön