19 / 04 / 2024

Kısmi kamulaştırmanın sonuçları!

Kısmi kamulaştırmanın sonuçları!

Kısmi kamulaştırmanın sonuçları kapsamında taşınmazın kamulaştırılmayan kısmında, kamulaştırma işlemi nedeniyle meydana gelebilecek değer değişikliğinin bilirkişi incelemesinde dikkate alınması önem arz ediyor. İhtiyaç ölçüsünde kamulaştırma yapılıyor...




Kısmi kamulaştırma nedir?


Kamulaştırmayı yapan idare, kamu hizmeti görmek amacıyla el koymak istediği taşınmazın, kamu hizmetinin gerektirdiği kadar (ihtiyacı ölçüsünde) bir bölümünü kamulaştırır. İşte bu şekilde yapılan kamulaştırmalara kısmi kamulaştırma deniyor. Taşınmazın tamamı kamulaştırılmaksızın söz konusu kamu hizmeti gereği gibi yerine getirilemeyecekse yapılacak bir şey yoktur. Böyle bir durumda kısmi kamulaştırma söz konusu olamaz.


Kısmi kamulaştırmanın sonuçları!


Kısmi kamulaştırmalarda, taşınmazın kamulaştırılmayan kısmında, kamulaştırma işlemi nedeniyle meydana gelebilecek değer değişikliğinin bilirkişi incelemesinde dikkate alınması gerekmektedir. Bilirkişi incelemesinde değer artışı veya eksilmesi olasılığı irdelenmemişse, ek rapor alınmak suretiyle bu eksikliğin giderilmesi gerekmektedir. Mahkemenin değer değişikliğinin olmadığına ilişkin incelemeyi yapmadan hüküm kurması doğru değildir. Kısmi olarak arazisi kamulaştırılan malik eğer taşınmazın kalan kısmının atıl kaldığını düşünüyorsa bunu belirten dilekçesini 30 gün içinde sunarak kalan kısmında kamulaştırılmasını idareden talep edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde mahkemeler böylesi bir talep olmaksızın değer azalışlarını dikkate alarak bedel artışı gözetmeyecektir.



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön