29 / 03 / 2024

KKTC Su Temin Projesi'nde su tutulmaya başlandı!

KKTC Su Temin Projesi'nde su tutulmaya başlandı!

KKTC'ye içme suyunun dünyada görülmeyen deniz boru hattıyla taşınmasını sağlayacağı için 'Asrın projesi' olarak adlandırılan Alaköprü Barajı'nın su tutmaya başlayacağı tarih daha önce 26 Ağustos 2013 olarak açıklanmıştı.




KKTC'ye içme suyu sağlayacak olan Mersin'in Anamur İlçesi'ndeki Alaköprü Barajı'nda, kapakların indirilmesiyle su tutulmaya başladı.


Mevsimin kurak geçmesi ve evleri ve arazileri sular altında kalacak olan Akine, Ormancık ve Sarıağaç Mahallesi sakinlerinin kendileri için yapılan yerleşim yerlerinin tamamlanmadığını gerekçe göstermesi nedeniyle su tutması ertelenen, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) içme suyu sağlayacak olan Mersin'in Anamur İlçesi'ndeki Alaköprü Barajı'nda, kapakların indirilmesiyle su tutulmaya başladı.


'Asrın Projesi' olarak adlandırılmıştı


Yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC'ye içme suyunun bugüne kadar dünyada görülmeyen deniz boru hattıyla taşınmasını sağlayacağı için 'Asrın projesi' olarak adlandırılan projede yapımı tamamlanan Alaköprü Barajı'nın su tutmaya başlayacağı tarih daha önce 26 Ağustos 2013 olarak açıklanmıştı.


Ancak mevsimin kurak geçmesi, evleri ve arazileri sular altında kalacak olan Akine, Ormancık ve Sarıağaç Mahallesi sakinlerinin kendileri için yapılan yerleşim yerlerinin tamamlanmadığını gerekçe göstermesi nedeniyle ertelenen su tutuma işlemi bugün düzenlenen bir törenle gerçekleşti. Saat 11.00'de baraj kapakları, teknik ekibin kontrolünde vinçlerle suya indirildi. İki dozerde kapakların önünü toprakla doldurdu.


Alaköprü Barajı, bölgeye de hayat verecek


KKTC'nin içme suyunu sağlayacak Alaköprü Barajı, Anamur İlçesi'ndeki Dragon Çayı üzerinde, temelden 93 metre yüksekliğinde bulunuyor. Toplam 130,5 milyon metreküp depolama hacmine sahip ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu tipindeki baraj, KKTC'ye su aktarılmasının yanı sıra Anamur İlçe merkezi, Akine, Ormancık, Güneybahşiş, Ovabaşı, Köprübaşı, Malaklar, Karalarbahşiş, Emirşah, Evciler, Çarıklar, Bozdoğan, Karaisalı, Akcami ve Narince Mahalleleri'ne ait olan toplam 3 bin 293 hektar tarım arazisini sulayacak.


KKTC'ye 75 milyon metreküp su akacak


Alaköprü Barajı'nda depolanan suyun 75 milyon metreküplük kısmı, KKTC tarafındaki Geçitköy Barajı'na aktarılmak üzere bin 500 milimetre çapında ve 22 kilometre uzunluğunda düktil demir boru hattıyla 10 bin metreküp hacmindeki Anamuryum Dengeleme Deposu'na iletilecek. Dengeleme deposundan alınan su, bin 500 milimetre çapında ve bir kilometre uzunluğunda düktil demir boru hattıyla deniz boru hattına bağlanacak. Alaköprü Barajı'nın eteğinde kurulacak 26 MW kurulu gücündeki hidroelektrik santral ile yılda 111.27 GWh elektrik üretilerek ekonomiye katkı sağlaması da proje dahilinde planlandı.



Dünya


Geri Dön