27 / 04 / 2024

Kocaeli Akçaray Tramvayı günlük 16 bin yolcu taşıyacak!

Kocaeli Akçaray Tramvayı günlük 16 bin yolcu taşıyacak!

Tramvay için günlük 16 bin yolcu kapasitesi ile çalışmaya başladıklarını belirten Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, 2040 yılında günde 39 bin yolcu kapasitesinde planlamanın yapıldığını kaydetti.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Otogar-SEKA Park arasında yapılacak olan tramvay hattı için Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) öncülüğünde hattın geçeceği bölgedeki esnaflarla toplantı gerçekleştirdi. Tramvay hattı ile ilgili bir sunum yapan Büyükakın, sunumun ardından tramvay güzergahında işyeri olan esnafların sorularını yanıtladı. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın yanı sıra KOTO Başkanı Murat Özdağ, Kocaeli Minibüs ve Otobüsçüler Esnafları Odası Başkanı Mustafa Kurt, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mehmet Uzunoğlu ve Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç katıldı. Toplantının sonunda bugün 46 yaşına giren Genel Sekreter Büyükakın’a sürpriz yapılarak doğum günü pastası kesildi.




TRAMVAY KENT TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK


Toplantının açılış konuşmasını yapan KOTO Başkanı Murat Özdağ, trafik sorununun kendileri için önemli bir konu olduğunu kaydetti. Kent merkezinin yayalaştırılması noktasında çalışmaları Büyükşehir ile birlikte yapmaya devam edeceklerini belirten Özdağ, “Kocaeli’nde büyük ve çözüm odaklı projelerle gidilmezse 2018 yılında Kocaeli kırmızı bir trafiğe bürünecektir. Biz her platformda bu sıkıntıları dile getirip, çözüm bulunması noktasında çalışıyoruz. Tramvay günde 16 bin yolcu kapasitesi ile kentti rahatlatacaktır. Tramvay trafik sorunun çözümü için bir başlangıç olacaktır” dedi.




ANKETLERDEN AKÇARAY ÇIKTI


Tramvay projesinin geçtiği güzergah üzerinde bulunan esnafların yaşayacağı sorunların ne olacağını önceden tespiti için bu toplantıları yaptıklarını belirten Genel Sekreter Büyükakın, mevcut güzergahı anlattı. Anketlerden çıkan ismi tramvaya verdiklerini belirten Büyükakın, “Anketlerden Akçayray çıktı. Ama bu üzerinde tartışılabilir bir isimdir. Akçayray, Akçakoca’dan kısaltılmıştır.” dedi.




GÜNLÜK 16 BİN YOLCU


Günlük 16 bin yolcu kapasitesi ile çalışmaya başladıklarını belirten Büyükakın, 2040 yılında günde 39 bin yolcu kapasitesinde planlamanın yapıldığını kaydetti.  Ankara  Caddesinin tamamen trafiğe kapanacağını belirten Büyükakın, “İlk etapta cadde trafiğe kapandığında sıkıntılar yaşanacak ama bu bölgede değer artışı olacaktır. Aynı zamanda caddeye büyük bir hareketlilik gelecek. Valiliğin önündeki meydana da zarar vermeden tramvayı buradan yan yola alacağız. Leyla Atakan Caddesi’nden tramvayı geçirecektik ama buradaki trafik akışı çok yoğun. O yüzden tramvay adliyenin önündeki Hafız Binbaşı caddesinden yukarı çıkacak” şeklinde konuştu.


ADALET KÖPRÜSÜNE OPERASYON


Tramvay bitmeden Adalet Köprüsüne de operasyon yapacaklarını belirten Büyükakın, “Mayıs ayında burada gerçekleştirilecek çalışmanın ihalesi yapılacak. Köprüde yapılacak çalışma ile Derince’den gelecek araçlar direk köprüden dönüp şehir içine doğru girecek. Aynı çalışma Kartepe yönünden gelenler içinde yapılacak. Eren Camiinin önünden tramvay Yürüyüş Yolu’na çıkacak. Bölgenin trafik sorunu için Arasta Park’ın yanında otopark yapılacak. Aynı zamanda raylı sistemli katlı otoparklar için de çalışma yapıyoruz” dedi.


METROBÜS ÇALIMASI


Tramvay projesinin yapıldığı güzergahta önce metrobüs çalışması yaptıklarını belirten Büyükakın, “büyük araçları caddelere koyulduğunda başka sıkıntılar başlıyor. Metrobüs yolu kendisine ait olan bir taşıma sistemdir. Bu yüzden yayaların olduğu bir yola koymanız doğru olmaz. Gebze tarafından, üniversite tarafında metrobüs düşünülebilir. Bu konuda arkadaşlarımız çalışma yapıyor” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön