26 / 04 / 2024

Kocaeli MİA projesinde son durum!

Kocaeli MİA projesinde son durum!

MİA Projesi’ni kimi mükemmel bir proje olarak anlattı, kimi yerin dibine soktu. Davalar, haberler havalarda uçuştu sonunda Kocaeli 2. İdare Mahkemesi imar planlarını ve plan notlarını iptal etti.



MİA Projesi’ni kimi mükemmel bir proje olarak anlattı, kimi yerin dibine soktu. Davalar, haberler havalarda uçuştu sonunda Kocaeli 2. İdare Mahkemesi imar planlarını ve plan notlarını iptal etti. Daha davalar, itirazlar temyizler, kişisel diyaloglar devam edecek. Mahkeme kararına rağmen birileri yapılsın, birileri yapılmasın diyecek. Kimi kanunun yumuşak karnını arayacak, kimi mahkeme kararının devamı ve projenin durması için elinden geleni yapacak. Bu arada tek etkilenen MİA ile ilgili birebir kazanç ya da sıkıntı yaşayanlar mı olacak? Tabi ki hayır bölgeye ait tüm emlak piyasası etkilenecek. MİA başlıyor dendiğinde etkilenenler yapılmayacak dendiğinde de ters etki yaşayacak.

 

SANAYİ SİTESİNİN DURUMU

Küçük Sanayi Sitesi, MİA ile ilgili en büyük sıkıntıyı yaşayanlardan biriydi. Gidecek miyiz kalacak mıyız düşüncesiyle satış ve kiralamalarda sıkıntı yaşanıyordu. Daha önemlisi yıkılma ihtimaline karşı bir tek taş çakılmıyor, en ufak bir yatırım için bile endişe ediliyordu. MİA Projesi’nin iptali kesinleşirse sanayi sitesinin rahatlayacağı kesin ancak bir anda satış ve kiralamalarda rakamlar değişecek. İşyeri sahipleri yer değişikliğinden vazgeçildiği netleştiğinde satmaktan ve kiralamaktan vazgeçebilir. Bu durumda da arz-talep dengesi bozulacak. Sanayide büyüklüğüne göre bir çok işyeri fiyatları bir anda yükselecek gibi duruyor.

 

MİA ÇEVRESİ ETKİLENECEK

MİA Projesi’nin yapılması planlanan alanın çevresine yatırım yapanlar da oldu. Gelecek projeye komşu olup yükselen değerlerden faydalanmak için erken hareket edenler, projenin iptaliyle yatırımlarının değerinin düşmesinden endişe edecek. Büyük ihtimalle proje yapılmazsa kat kat kazanmayı bekleyen yatırımcılar, aldıkları arsaları elden çıkartmak için sıraya girecek. Yine arz–talep dengesi bozulacak ve bir anda fiyatlar değişecek.  Böylesi büyük bir projenin varlığı nasıl belli bölgelerin değerini arttırıyorsa iptali de aynı şekilde dengeleri değiştirecektir.

 

ALIŞVERİŞ MERKEZİ 

Projeler hayata geçerken temel sorunlar yaşanabilir ancak böylesi büyük bir projenin neyi ne kadar etkileyeceğini düşünmek gerekirdi. Tabi ki her açılan dava için işinizi yarıda kesemezsiniz ancak proje bünyesinde devam eden işlerin yanı sıra, projenin yarattığı haklardan insanları faydalandırıp risk altına almak ne kadar mantıklı. Proje kapsamında hızla ruhsat verilen alışveriş merkezinin de ne olacağı belli değil. Alışveriş merkezini hızla hayata geçirmeye çalışan firma bir yandan MİA’ya göre imardan faydalanırken, bir yandan da erken işe başlamanın avantajını hesap ediyordu ancak şimdi her an yıkılabilecek bir inşaat durumunda.

 

DENGEYİ DEĞİŞTİRDİ  

Proje kapsamında yeni Gölcük ve eski Gölcük yolu arasında bulunan AVM tabi ki çevresindekileri de etkiledi. AVM’nin varlığından dolayı değerlerin artacağını düşünen yatırımcılar yine çevrede yatırım yaptı hatta kimi yatırımcılar AVM içerisinde yer almak için yatırım yaptı. Bu yatırımlar piyasanın arz-talep dengesini değiştirdi ve yine fiyatlar yükseldi. Sonuç aynı AVM ile yükselen fiyatlar yine aynı alışveriş merkeziyle düşer. Ancak bu sefer farklı düşer nede olsa yatırımcılar hızla elden çıkartmayı planlayacak ve bir anda arz yükselecek.

 

NE YAPILMALIYDI?

MİA Projesi gibi projelerde çok dikkatli ve ihtiyatlı davranmak gerekir. Öncelikle proje itirazlarının kesinlikle iptale yol vermeyeceğine emin olmak gerekiyor. En ufak bir iptal ihtimali varsa proje ya ilerlememeli ya da çok yavaş hareket etmeli. Projeler tam anlamıyla engelsiz hale gelmeden kimseye izin ve imtiyazlar verilememeli. Şuan ki çerçeveden bakıldığında görünen birileri büyük nemalanacakken şimdi ne olacak şeklinde bir tablo. Tamamen iyi bir projenin altına imza atmak isterken bir anda tüm dengeleri bozan günah keçisi ilan edilmeniz çok mümkün.



Bizim Kocaeli


Geri Dön