24 / 04 / 2024

Kocaeli Real AVM'nin arsasında imar değişikliği mi yapılacak?

Kocaeli Real AVM'nin arsasında imar değişikliği mi yapılacak?

Not Gayrimenkul'ün satın aldığı Real AVM arsasında imar değişikliği yapılmak isteniyor. Eğer arsada imar değişikliğine gidilirse değeri 2.5 kat aratacak. 



Not Gayrimenkul'ün satın aldığı Real Alışveriş Merkezi arsasında imar değişikliği yapılmak isteniyor. Kocaeli'nin en değerli mülkleri arasında yer alan Real AVM ve otoparkın da dahil olduğu devasa arazi 90'lı yıllarda Alman bir firma tarafından satın alınmış ve üzerine Real AVM yapılmıştı. Sözcü'den Uğur Enç'in haberine göre, Real'in maddi sıkıntıları sonrasında dev arazi satışa çıkarıldı. Real AVM arazisini Haldız Ailesi ve Obaköy Gıda firmasının ortaklığında kurulan Not Gayrimenkul aldı.

Bugüne kadar Real'in otoparkının ücretli yapılması ile gündeme gelen bu satış ada bazında yapılan imar iyileştirmeleriyle kentin en çok tartışılan konularından biri oldu. Haldız Ailesi'nin ortak olduğu firma söz konusu araziyi satın alınca AKP'li Meclis üyeleri ve belediye yöneticileri de harekete geçti.

Kocaeli Real AVM nin arsasında imar değişikliği mi yapılacak?

YÜKSEKLİK 10 KATA ÇIKTI

Kentte bugüne kadar en büyük kâr getiren imar iyileştirmelerinden birine imza atan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Real Alışveriş Merkesi'nin bulunduğu araziyi Merkezi İş Alanı'na (MİA) dahil etti. Buna göre 30 dönümden büyük bir yüzölçümüne sahip olan arazide 7 metre olan yükseklik izni de 10 kata çıkarıldı. 1 emsal alan büyüklüğü de yenilenebilir enerji sistemleri ve otopark gibi artılarla 2.35'e kadar çıktı. Yaklaşık 3 kattan 10 kata kadar yükselen imar izni ile arazinin değeri katlandı. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Kocaelili emlakçılar imar değişikliği sonrasında yaklaşık 2.5 katlık bir değerlenme söz konusu olacağını belirtti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Meclis üyesi Orhan Tanış konuyla ilgili olarak, “Komisyonda ilgili konu görüşüldü. Biz muhalefet ettik. Böyle bir imar değişikliğini doğru bulmuyoruz. Real AVM'nin arazisi ile birlikte etrafındaki birkaç parselde daha iyileştirmeler olacak. Biz muhalefet şerhimizi koyacağız ve gerekli bilgilendirmeyi kamuoyuna yapacağız” diye konuştu.

AKP'LİLER DE KARŞI ÇIKTI


AKP Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bu düzenlemeye karşı olduğumu kamuoyu ile paylaşmayı gerekli görüyorum. İzmit Belediyemizin olumsuz görüş verdiği bu düzenlemeyi, KBB Meclis üyelerinin de şehrimizin geleceğini düşünerek reddedeceğini ümit ediyorum. Aksi halde yaşadığımız kente ve gelecek kuşaklara karşı ağır bir vebale ortak olunacaktır.”

KAMUOYU BASKISI OLUŞTU

AKP Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz'ın yaptığı eleştirilerin ardından imar rantı henüz belediye meclis gündemine alınmadı. Fakat hala değişiklikten vazgeçilmiş değil.

BÜYÜK BÖLÜMÜ BELEDİYEYLE 4 AİLEYE AİT

MİA B1 bölgesindeki Mahmut Şevket Ersoy'a ait arazi 28.9 dönüm, Barlas Turan' ait arazi 22 dönüm, Bekir Boydak'ın arazisi 20.6 dönüm, Not Gayrimenkul adına kayıtlı arazi 35 dönüm, belediye arazisi de 44 dönüm büyüklüğünde.

ARAZİYİ ALAN ŞİRKET 3 AY ÖNCE KURULDU

Haldız Ailesi ve Obaköy Gıda firmasının ortak olduğu Not Gayrımenkul'ün 40 milyon Euro değer biçilen araziyi ne kadara aldığı bilinmiyor. Bilinen tek şey, Not Gayrimenkul'ün 17 Haziran tarihinde İstanbul Ticaret Odası'na kayıtlı olarak kurulduğu, 23 Haziran'da yani kuruluşunun üzerinden bir hafta geçmeden 50 dönüm araziyi satın aldığı. Söz konusu bu şirket 1.5 milyon TL'lik bir sermaye ile kurulmuş.


Geri Dön