23 / 04 / 2024

İş güvenliği yasasında önemli değişiklikler yapıldı!

İş güvenliği yasasında önemli değişiklikler yapıldı!

İş güvenliği yasasında önemli değişiklikler yapıldı. 6331 sayılı İş Kanunu’nda yapılan değişiklikte işçi hakkını suistimal edebilecek büyük bir boşluk ortaya çıktı. İş güvenliğine uymadığı gerekçesiyle işçi tazminatsız işten çıkarılabilecek.



Türkiye’de son döneme üste yaşanan maden kazalarından sonra iş güvenliği yasasında önemli değişiklikler yapıldı. Söz konusu bu değişikliklerle iş kazalarının önüne geçilmeye çalışılırken, yabanın 19’uncu maddesinin işveren tarafından işçi aleyhine suistimal edilebileceğine dair eleştiriler gelmeye başladı.


İşleyiş işçi aleyhine


6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nunda yapılan değişiklik ile artık iş güvenliğine uymayan işçi, hiçbir tazminat ödenmeksizin işten çıkartılabilecek. Kanunu’n 19’uncu maddesinde maddesinde yapılan değişiklik ile iş güvenliği talimatlarına uygun hareket etmeyen işçiler tutanak tutularak, hiçbir tazminat ödenmeden işten çıkarılabilecek.


Yapılan değişiklikte yer alan “Çalışanların uyması gereken zorunluluklar işçiye yazılı olarak hatırlatıldığı halde yerine getirmemesi” ibaresindeki “yazılı” sözcüğü işverene tazminatsız işten çıkarma hakkı veriyor.


Vatan


Geri Dön