27 / 04 / 2024

Kocaeli tramvay projesi için çalışmalar başladı!

Kocaeli tramvay projesi için çalışmalar başladı!

Tramvay ve teleferik projeleriyle ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, “2015 yılı bütçesinde yatırım bütçesinde yüzde 10 oranında arttı. Bu yatırım bütçesinin yüzde 50’si ulaşım ve toplu taşımaya ayrılıyor.




Büyükşehir Belediyesi’nin kasım ayı meclisinin ikinci oturumu Leyla Atakan Kültür Merkezi Dr. Şefik Postalcıoğlu Kongre Merkezi’nde yapıldı.


Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Belediye Meclisi’nin ikinci oturumu Leyla Atakan Kültür Merkezi Dr. Şefik Postalcıoğlu Salonu’nda gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun il dışında olmasından dolayı toplantıya Zekeriya Özak başkanlık etti. Kasım ayının ikinci oturumunda Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı 1 milyar 723 milyon lira olarak belirlendi. Meclis toplantısında Otogar- Seka Park arasına yapılacak olan tramvay projesi için çekilecek 181 milyon lira kredi de geçirildi.

 

KENDİ YOK ADI VAR

Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı mali bütçesi ve performans programının görüşüldüğü mecliste CHP performans ve bütçeye muhalefet şerhi koydu. Performans ve Bütçe’ye muhalefet eden CHP adına Grup Başkan Vekili Hüseyin Yılmaz açıklama yaptı. Yılmaz, “Büyükşehir Belediyesi her yıl performans programına raylı sistemi almakta ancak yıllardır bir gelişme olmamaktadır. Bu yıl da programa alınan tramvay projesi için hala bir proje ve güzergah belli değildir. Tramvayın yapılacağı güzergah çevresindeki esnafların ne olacağı, nerelerin kamulaştırılacağı ve güzergah çevresindeki trafik akışının nasıl olacağı belli değildir. Yani tramvayın adından başka hiçbir şeyi belli değil” diye konuştu.

 

TRAMVAY İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Tramvay ve teleferik projeleriyle ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, “2015 yılı bütçesinde yatırım bütçesinde yüzde 10 oranında arttı. Bu yatırım bütçesinin yüzde 50’si ulaşım ve toplu taşımaya ayrılıyor. Tramvay ile ilgili avam proje yapıldı, sonra uygulama projesi yapılıyor. AYGM’ye gönderildi ve onay alındı. Yerinde incelemesi yapıldı. İhale hazırlıkları başladı. Aralık ayının ikinci haftasında Başkan tramvay güzergahı ile ilgili basın açıklaması yapacak ve kamuoyu ile paylaşacak. Geri bildirimler olursa düzenlemeler yapılacak” şeklinde konuştu.

 

AVAM PROJE MAYIS’TA BİTECEK

Hafif raylı metro projesiyle ilgili bilgi aktaran Büyükakın, “Hafif raylı metro Körfez, Cengiz Topel arasında olacak. Avam projesi Mayıs ayına kadar teslim edilecek. Daha sonra uygulama projesi yapılacak. 30 kilometre üzerinde bir yol olacak. Yaklaşık 20 kilometresi kapalı geçecek. Bunun için yerin altında incelemeleri iyi yapmak gerekiyor. Banliyö, Ulaşım Bakanlığının işi. Son görüşmemizde yeni yıldan iki ay sonra banliyönün Adapazarı Gebze arasında başlayacağını söylediler” dedi.

 

TELEFERİK İÇİN ÜÇ AY

Teleferik projesinde fizibilite çalışmalarının sürdüğünü ve ilk donelerin olumlu olduğunu ifade eden Büyükakın, “Yap-işlet-devret yöntemi ile ihale yapılacak. Bunun için en az üç ay beklememiz gerekiyor” dedi. CHP Başkan Vekili Hüseyin Yılmaz, KOTO ve KSO’nun Fuardaki haklarını devretmesi ve fuarla ilgili haberleri sordu. Fuarın SGK borcunun 22 milyon borcunun olduğunu ve bunun 13,5 milyonunu taşınmazlar karşılığında ödenmesi ile ilgili çalışma yaptıklarını belirten Büyükakın, “Şu anda yaptığımız çalışma ile 22 milyonluk borcu peşin ödeyeceğimiz için 13,5 milyona düşüyor ve ödüyoruz” diye konuştu.

 

FUAR SATILMAYACAK

Kocaeli Fuarı’nın durumuyla ilgili de bilgi veren Büyüakın, “ Sadece borçları değil, haklarını da aldık. İki kurumun borçları vardı ama buradan hiçbir gelirleri yoktu. Bu çalışmayla ortada yaşanan haksızlığı da kaldırdık. NCITY’nin yeri, Galericilerin yeri de bizim oldu. Bu konuda fuar alanıyla ilgili yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırıyoruz. Fuarın satılması ya da başka bir çalışma yapılması söz konusu değil” dedi.

 

İSU ÜZERİNDEN KREDİ

Toplantıda, meclisin ilk oturumunda gündeme gelen, Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderilen tramvay kredisi de gündeme getirildi. Büyükşehir Belediyesi’nin Otogar-SEKA Park arasında yapacağı tramvay projesi için İSU üzerinden 181 milyon lira kredi alınacak. İSU’nun Büyükşehir’e olan yaklaşık 200 milyon lira borcu karşılığında alınacak kredinin ardından projenin başlaması için çalışmalar hızlandırılmış olacak.



Manşet Kocaeli


Geri Dön