23 / 04 / 2024

Kocaeli'de dere yatağına yapılan konutlar mecliste!

Kocaeli'de dere yatağına yapılan konutlar mecliste!

Kocaeli ilinde dere yatağına yapılan konutlar meclis gündemine taşındı. CHP'li Hürriyet Kocaeli'de dere yatağına yapılan bu konutların imarına nasıl izin verildiğini sordu...



Kocaeli de dere yatağına yapılan konutlar mecliste!

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli ilinde dere yatağına yapılan konutlara ilişkin soru önergesi hazırladı. Hürriyet sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu.

CHP'li Hürriyet önergesinde "Kocaeli ili Gölcük ilçesi Değirmendere Mahallesinde bulunan Kerimağa Deresi yatağı üzerine yapılmaması gerektiği halde bir şekilde yüzlerce konut yapılmıştır. Özellikle depremi en acı şekilde yaşayan Kocaeli'de dere yataklarının üzerine konut inşa edilmesi, hem deprem hem de olası sel felaketlerinde faciaya davetiye çıkarmaktır." dedi.

Söz konusu bölgede imar izni 3 kat olmasına rağmen kot farkı gibi bahaneler kullanarak 6 katlı siteler yapıldığını belirten Hürriyet "Sel olayında ve dere taşkınlarında bu konutların alt katlarının su basması ise kaçınılmazdır. Beklenen bir depremde ise dere yataklarına yapılan bu gibi konutların ne kadar sağlam kalacağı ise şüphelidir. Bu konutlar içerisinde yaşayan yüzlerce hatta binlerce insanımızın canı tehlikededir. Geçtiğimiz Ağustos ayı içerisinde Rize'de yaşanan sel felaketi de, dere yataklarına inşa edilen konutların nasıl büyük sıkıntılar yaşattığını bizlere tekrar tekrar göstermiştir." diyerek bu bağlamda 7 soru sordu.

Hürriyet'in soruları

1. Kocaeli'de dere yatağına yapılan bu konutların imarına nasıl izin verilmiştir?

2. 1999 Marmara Depremi ve daha yakın bir tarihte Rize'de yaşanan sel felaketinden bir ders alınmamış mıdır?

3. Dere yatağına inşa edilen bu konutların denetimleri nasıl yapılmaktadır?

4. Bu konutları yaparken hangi kurumlardan hangi izinler alınmaktadır?

5. Dere yatağına yapılan bu konutların yapı izin belgelerini kimler imzalamıştır?

6. Türkiye'de dere yataklarına yapılan kaç konut bulunmaktadır?

7. 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen İmar Barışı bu gibi dere yatağına uygunsuz bir şekilde yapılan konutları kapsamakta mıdır?

 

Gölcük'teki dere yatağına yüzlerce konut inşa edildi!


 


Geri Dön