18 / 04 / 2024

Sinop Kalesi, surlarına yapılan konutların işgalinden kurtulamadı!

Sinop Kalesi, surlarına yapılan konutların işgalinden kurtulamadı!

Sinop Kalesi, surlarına yapılan konutların işgalinden kurtulamadı. Halk arasında ‘ kale kondu ’ olarak bilinen binalar kamulaştırma maliyetlerinin yüksek oluşu sebebi iles bir türlü yıkılamıyor.




Sinop Kültür ve Turizm İl Müdürü Hikmet Tosun, binaların tapulu ve ruhsatlı olduğunu belirtti. Tosun, “Surlarla içiçe olan 16 binanın kamulaştırılıp yıkılması sürekli gündemimizde. Geçtiğimiz yıl kale surlarının temelleri temel olarak kullanmış 3 katlı bir evin kamulaştırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı girişimde bulundu. Bakanlık binayı 160 bin TL değerle kamulaştırdı. Ama bina sahipleri itiraz edip mahkemeye başvurdu. Dava sonuçlandı ve kamulaştırma bedeli 1 milyon 130 bin TL olarak belirlendi. Maliyetin çok yüksek olması nedeniyle Bakanlık kamulaştırmadan vazgeçti” dedi.


Tosun, binaların tamamının kamulaştırılması için yaklaşık 3.1 milyon lira gerekli olduğunu dile getirdi.



FRANSIZ BALKONU YAPTILAR


2 bin 500 yıl önce Gaskalılar tarafından yapılan Sinop Kalesi’nin surlarını vatandaşlar evlerinin duvarı haline getirdi. Surları temel olarak kullananların yanında, kale koruma alanına ev inşa eden de var. Bazı vatandaşlar evlerine PVC pencere taktırıp, Fransız balkon yaptırdı.


Taraf


Geri Dön