19 / 04 / 2024

Kocaeli'de hasarlı bina teşvikle yenilenecek!

Kocaeli'de hasarlı bina teşvikle yenilenecek!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kentsel Yenileme Modeli çalışmasını tamamladı. Dönüşüm dışında kalan binalar hak sahiplerine verilen imar teşvikleriyle yenilenecek. Belediye Başkanvekili Zekeriya Özak dönüşüm çalışmasını anlattı.



Kocaeli genelinde riskli alanların dönüşümü için 3 yıl önce baş.latılan 'Kentsel Yenileme' çalışması bitirildi. Planlama, Büyükşehir Başkan Vekili Zekeriya Özak ve ekibi tarafından yapıldı. Ocak ayı meclis gündeminde yer alan ve komisyona havale edilen 'Kentsel Yenileme' çalışması, riskli alanların dönüşümü açısından büyük önem taşıyor. Kentsel dönüşüm alanları dışında bulunan riskli alanların dönüşümünü sağlayacak çalışmada arsa sahiplerine yenilenme yapılması için imar teşvikleri ve kat artışı gibi teşvikler verilecek. 


Sabah'a konuşan Özak, "Deprem görmüş kentlerde bu yenilenmeler çok önemli. Bu çalışmada ilçelerimizle birlikte belirlenen riskli alanlarda bu yenilenme için mecliste çıkacak olan teşvikler verilecek" dedi. 


Güvenli binalar yapmanın tüm yöneticilerin görevi olduğunu ifade eden Özak, "İlimizde 3 bin 760 hasarlı bina bulunuyor. Bunların büyük bölümünde insanlar yaşıyor. Yüksek katlı hasarlı binaların güvenli yapılara dönüşmesi için önemli teşvikler verilecek. Özellikle hasarlı binaların dönüşümünde farklı teşvikler uygulanacak. Kentsel Yenileme Modeli'nin uygulanmaya başlamasıyla birlikte yerel esnafa, müteahhitlere katkı sağlayacak ve istihdama da katkısı olacak" diye konuştu. 


ÇIKMAZ SOKAĞA SON



Özak, "150-200 metrekare büyüklüğünde küçük parsellerin olduğu ve üzerinde yapılaşmaların bulunduğu yerler mevcut. Uzun yıllar önce yapılmış dar yollarda metruk binalar, itfaiyenin ve ambulansların giremediği çıkmaz sokaklar, hayat kalitesini etkilediği gibi kötü görünüme sahip. Dönüşüm yapıldığında bu sorunlar da aşılacak" görüşünü dile getirdi. 


Akıllı ve çevreci binalar yapılacak


Yeni yapılacak binaların çevreci bir kimliğe sahip olacağını belirten Özak: "Akıllı ve yeşil sistemler, enerji tasarruflu binalar yapacağız. Çöplerin ayrıştırılması, yağmur suyundan bahçelerin sulanması, güneş enerjisi ile enerji ihtiyacının karşılanması gibi çalışmalar yapılacak." 



YENİLEME İLKBAHARDA BAŞLIYOR


ÖZAK "Kentimizde ortalama 3 kat verilen binalar için mevcut katlardan daha fazla kat artışı sağlanacak. Hangi bölgede kaç kat artış sağlanacağı bölgenin yapısına göre belirlenecek. Kentsel yenilemenin nasıl uygulanacağı STK ve Meslek Örgütleri ile toplantılar yapıp, imar komisyonunda görüşüldükten sonra, önümüzdeki aylarda Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne onaya sunulacak. Kentsel Yenilemenin meclisimizden tüm meclis üyelerimizin oluru ile geçeceğine inanıyorum" dedi. 


Sabah



Geri Dön