25 / 04 / 2024

Kocaeli'de 1393 bina kentsel dönüşümü bekliyor!

Kocaeli'de 1393 bina kentsel dönüşümü bekliyor!

17 Ağustos Marmara Depremi'nin sonrasında Kocaeli'de başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarının en büyüğü hayata geçiyor. Kent genelinde yenilenmesi gereken 1393 bina için hak sahiplerine tebligat gönderimi yapıldı. 



1999 depreminin üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen halen mağduriyetlerin giderilemediği Kocaeli'de depremin izlerinin silinmesini engelleyen hasarlı binalar için ilk kez kapsamlı bir çalışma hayata geçiriliyor. Sabah'tan Abbas Çakar'ın haberine göre; 2020 senesinin sonunda Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, hasarlı binaların yıkımı için 50 milyon lira bütçe ayırdıklarını belirtti. Bu açıklama sonrasında binaların dönüşümü, yıkımı ve matematiksel hesaplamaları için ihale gerçekleşti. 3 Mart'a yapılan ihalenin ardından proje Temmuz ayında tamamlandı.

Kocaeli de 1393 bina kentsel dönüşümü bekliyor!

Tüm binalar incelendi 

Gerçekleşen çalışmada 1393 hasarlı bina tek tek incelendi. Yapılan çalışmada 1393 binanın 20'sinin ağır hasarlı, 153'ünün metruk, 34'ünün kamu, 2'sinin mülkiyetsiz, 21'nin orman alanında, 11'nin ise tescil harici, 264'ü ise boş ikamet edilmeyen binalar olduğu tespit edildi. Bu tespitte ağır hasarlı, metruk, mülkiyetsiz, orman, tescil harici olan toplam 207 bina yıkılacak. Kamu binaları ise ait olan kurum tarafından yıkılacak. 264 boş bina için ise hak sahiplerine tebligat gönderildi. Bu binalar kentsel dönüşüme girmezse büyükşehir bu binaları da yıkacak. Büyükşehir Belediyesi kendiliğinden dönüşüm imkanı olmayan 277 bina için de çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışmada kentsel gelişim ve dönüşüm bölgelerinde  TOKİ  desteği ile yapılan binalar ya da yeni bir rezerv alan oluşturularak burada yeni binalar yapılarak bu binaların yıkılmasına onay verdi. Büyükşehir yapılan çalışma sonucunda her bina için çıkartılan bilimsel verileri hak sahiplerine ileterek kendiliğinden dönüşüm yapacakların çalışmalara başlamalarını istedi. Kamulaştırılarak yıkılacaklar ise hak sahipleri ile uzlaşma sağlanacak. 

Kocaeli'de kentsel dönüşüm hızlanıyor!


Geri Dön