28 / 03 / 2024

Kocaeli Gölcük kentsel dönüşüm bekliyor!

Kocaeli Gölcük kentsel dönüşüm bekliyor!

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş basın mensuplarına yönelik Kentsel Dönüşüm İle İlgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Ellibeş; Gölcük'te depremden sonraki yeniden yapılanma sürecinin hızla devam ettiğini söyledi.



Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Basın Mensuplarına yönelik Kentsel Dönüşüm İle İlgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda Gölcük Belediyesi Genel Koordinatörü Nihat Abiş, Gölcük Belediye Başkan Yardımcıları İbrahim Tektaş, Kemal Kahraman, Levent Değirmenci hazır bulundu. 


Gölcük'te depremden sonraki yeniden yapılanma sürecinin hızla devam ettiğini dile getiren Başkan Ellibeş yaptığı konuşmasında şunları söyledi: "Gölcük'te günlük yaşamın aksamadan devam ettiği, hayatı önem arzeden ciddi bir eksikliğin kalmadığı noktaya gelindi. Buna da her Gölcük'lli vatandaşımız hemfikir. Bundan sonra Gölctik'ün yapılandırılmasının Kentsel Dönüşümle taçlandırılması gerektiği hususunda Gölcük'teki 153 bin insanın her biri için ortak bir teşhis. Gölcük'te bir Kentsel Dönüşümün varlığının son noktaya geldiğini, Gölcük'ün tüm dinamikleriyle yaptığımız görüşmeler neticesinde kararlaştırdık. 


MECLİS KARARIYLA 

Gölcük'te 3 tane riskli, 2 tane rezerv alan olarak ilan edilen 5 bölgede Gölciik'ün bütünün ortak görüşü ve meclisimizin kararıyla. Kentsel Dönüşümün yapılması kararını aldık. Kararın alınması bütün dinamiklerin ortak görüşüyle oldu, ama nihayetinde alman kararın uygulanması bizim sorumluluğumuzda. Bizlerde bu sorumluluğumuzun bilincinde Kentsel Dönüşümün oluşmasını emin adımlarla attık. Taraflar görüşmelerimizi defalarca yaptık, ilgili bakanlıklarla görüşmelerimizi yaptık. Bakanlar Kurulu Kararlarının alınması sonucunda 6306 sayılı yasa çerçevesi içerisinde bu dönüşümlerin kararı alındı. 


EŞ ZAMANLI GEÇİŞ SAĞLANDI 

Bizlerde 3 riskli ve 2 rezerv alan olan bölgede çalışmalarımıza başladık. Sanayi Çarsısı ve Denizevler Bölgesinin Dönüşümü eş zamanlı olarak gidiyor. Malumunuz 14 Kasım 2016'da yeni yapılacak olan Sanayi Çarşısının yapımı ihalesini yaptık. 2 Ocak 2017 tarihinde de yer teslimini yaptık ve 18 ay sonra da Sanayi Çarşısının bitmesi sağlanacak. Bu bölgeye muhtelif büyüklüklerde 418 tane dükkan yapılıyor. Öncelikli olarak Dumlupınar mahallesinde mülk sahibi veya kiracı olan mevcut sanayi esnafı taşınacak. Gölcük Belediye Meclisimiz, Kent Konseyi ve Esnaf ve Sanaatkarlar Odası tarafından 2 Kasım 2016 tarihinde alman kararla Gölcük'ün muhtelif bölgelerinde sanayiye gitmesi gereken tüm esnaflarımızın da oraya taşınması kararı alındı. Mevcut Sanayi çarşısının bitimiyle eş zamanlı olarak da geçiş sağlanacak. 


ESNAFA AYRICALIK TANIDIK 

Mevcut Sanayi Çarşısındaki mülk sahibi esnaflarımıza birebir dükkan verdik. Yani buradaki dükkanlarını, yeni yapacağımız yerde hiçbir fiyat farkı istemeden, dükkanlarına ek olarak yapılan asma katlarından da ek bir ücret talep etmeden transfer ettik. Bu anlayış içerisinde mülk sahibi 81 esnafımızın geçişleri yapıldı. Bir yıldan fazla kiracı konumunda olan, bunu belgeleyen her bir esnafa da kurasız bir şekilde bir dükkan alma hakkı sağlandı. Bu kapsamda da 42 tane esnafımız dükkan alma talebinde bulundu. Sanayi çarşısı dışında faaliyetini sürdüren sanayi esnafımızın da yeni sanayi sitesine geçiş hakkını sağladık. Bunlardan da 81 tane esnafımız başvurusunu yaptı. Esnafımızın Mutluluğunu Göz Önünde Bulundurduk 


İNDİRİM SAĞLANDI 


Bugün İtibariyle kesinleşen ihale sonucunda aktif olarak çalışan tüm esnaflarımız için ilgili bakanlıklar ve diğer kurumlarla yaptığımız görüşmeler sonucunda bir indirim elde ettik. Nihayetinde bu indirimin KDV'siz fiyatlar üzerinden net olarak %15 olarak uygulanması kararını Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza aldırdık. KDV'li indirimler olarak da %18'e tekabül ediyor. Örneğin SPK uzmanlarının 81 m2'lik bir dükkanda belirlediği fiyat 240.720 lira KDV'siz fiyatı ve buradaki %15'lik indirimle 204.610 liraya düşüyor. Yani 30.600 liralık bir indirim sağlanıyor. KDV'li bedeli ile de bu gruptaki dükkanlarımıza 36.100 liralık bir indirim,110 m2'lik bir dükkanda belirlediği fiyat ile de 306 bin 900 lira KDV'siz fiyatı ve buradaki %15'lik indirimle 260 bin liraya düşüyor. Yani 46 bin liralık bir indirim sağlanıyor. KDV'li bedeli ile de bu gruptaki dükkanlarımıza 54 bin 320 liralık bir indirim sağlanmış oluyor. 


BAŞVURU YAPMAYI UNUTMAYIN 


Esnaf arkadaşlarımıza gayretlerimizin sonucunda ortaya çıkan güzel bir indirim yapmanın mutluluğu içerisindeyiz. Çünkü esnaf kardeşlerimizin mutluluğu bizlerin de mutluluğu. Onların sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir çalışma ortamı içerisinde olmaları bizleri de mutlu eder. Bu gayretlerimiz ve mücadelemiz sonucunda KDV'siz olarak % 15, KDV'li olarak da %18'e varan bir indirim sağlanmış oldu. Bu indirim Gölcük'te ticari faaliyetini sürdüren mevcut sanayi esnafı için geçerli. Ve bu sürede Mart ayı sonuna kadar geçerli olacak. Mevcut Sanayi çarşımızdaki esnaflarımız, mülk sahibi ve kiracı olanlar Ocak ayı sonuna kadar başvuru yapıp, işlemlerini Gölcük Belediyesi Kentsel Dönüşüm bürosuna gelerek yapmak mecburiyetindeler. Diğer bölgelerde olan esnaflarımız da Şubat başında başvurularına başlayacaklar ve Mart sonuna kadar başvuru işlemlerini gerçekleştirebilecekler"


Mavi Kocaeli Gazetesi


Geri Dön