18 / 04 / 2024

Kocaeli'de konut metrekare fiyatları yüzde 50 artttı!

Kocaeli'de konut metrekare fiyatları yüzde 50 artttı!

Ticari Gayrimenkul Portföy Uzmanı Murat Hamzaoğlu bugünkü yazısında Kocaeli'deki emlak sektörünü ve gayrimenkul fiyatlarını değerlendirdi. İşte o yazı...



Kocaeli'deki konut metrekare birim fiyatları son iki yılda nerdeyse yüzde 50 artış gösterdi. Artışlar birçok bölgeye göre farklılık yaratsa da inşaatçılar yetersiz, konut alıcıları çok fazla arttı düşüncesi içerisinde Emlak ilanlarından bu tür analizler çıkarmak oldukça güç ama bizler yine de ülkenin en güçlü emlak ilan sitelerinden birini baz alarak bu tabloyu yorumlamaya çalışacağız. Aralık 2013'de Kocaeli'de konutların ortalama metrekare birim fiyatları 1.030 TL civarında olduğu belirtiliyor. O dönemde ortalama 100 metrekare bir konut ortalamada 103.000 TL civarında satışa çıkarılmış. O dönemde Dolar 2.028 TL yani 50.800 Dolar ödeyerek bu evi alabiliyordunuz. 


ARALIK 2015'TE... 

Yapılan analizlerde bugünlerde Kocaeli'de konut metrekare birim fiyatı 1.450 TL olarak belirlenmiş. Dolayısıyla 100 metrekare bir daireyi 1 45.000 TL ödeyerek alabileceğiniz belirtilmiş. Dolar da bugünlerde 2.92 TL. 2 yıl önce 50.800 Dolar ödeyerek aldığınız ev bugün 49.700 Dolar ödeyerek alabiliyorsunuz. Artış belki fazla gözükse de dolar bazında aslında hiç fark olmadığını görecekseniz. 


ANALİZLER DOĞRU ÇIKMAZ 

Matematiksel bakıldığında bu rakamlar doğru olarak görünüyor olabilir ama gerçekte hiç de öyle olmadığını görüyorsunuzdur. Örnek, 2 yıl önce 1 50 bin TL olan Yahya Kaptan'da dairelere şimdilerde 250-275 bin TL isteniyor. Nerede artış yüzde 50'den çok daha fazla görünüyor. Veya Yuvam Akarca'da 2 yıl önce 80 bin TL'ye 2+1 daire satılırken 201 5 Aralık'ta hala 85 bin TL'ye daire olduğunu göreceksiniz. Bu sebeplerden dolayı birçok analizler bölge farklılığından dolayı Kocaeli, Sat lık Kcrut Ortalama Dirim m' fiyat Anallîl doğru çıkmadığını göreceksiniz. 


ARTIŞLAR YETERSİZ 

İlimizdeki arsa maliyetleri son 1 -2 yılda çok daha fazla arttı nerdeyse yüzde 1 00-200 artan bölgeler var. Birde buna konut maliyetlerini koyduğunuzda hiç de konut fiyatlarına yeteri kadar yansıdığı söylenemez. Beklentimiz, konut fiyatlarının artması yönünde. Bu kadar maliyetlere fiyat artışını yansıtamayan konut üreticileri ya batacak yada fiyatlarını artıracak. Batmaktansa, konut fiyatlarını artırarak beklemek isteyen inşaat firmaları her geçen gün artıyor. Nerdeyse, metrekare fiyatlarını 2.000 TL'ye çıkaranlar var ama satamadan da bekliyorlar. 


KONUT ALMA ZAMANI 

Tabi bu durumda konut almak veya yatırım yapmanın tam zamanı. İnşaat firmaları ne kadar fiyatlarını artırsa da el altından çok ciddi fiyat kırarak satış yaptıklarını biliyoruz. Böyle bir durumda konut almak çok da akıl karı olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi uygun fiyata alacağınız bir mülk, 1-2 yıl içinde mevcut ekonomik şartlarda paranızı ikiye katlayabilecek duruma gelebilir. Tahmin yapmak zor ama görünenleri de göz ardı edemezsiniz. 



Murat HAMZAOĞLU/Bizim Kocaeli


Geri Dön