19 / 04 / 2024

Kocaeli'de Romanlar için fabrika kurulacak!

Kocaeli'de Romanlar için fabrika kurulacak!

Kocaeli'de Romanların istihdamı için fabrika kurulacak. Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Çokyaşar, "İlk olarak Kocaeli'de 150-200 kişinin çalışacağı bir tekstil fabrikasının kurulmasına yönelik çalışıyoruz" dedi.



Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, Kocaeli'de Romanların istihdam edileceği tekstil fabrikası kurulmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını bildirdi.


Çokyaşar, Kocaeli Sivil Toplum Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Kalkınma Bakanlığı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ile Kocaeli Roman Dernekleri Federasyonu'nun destekleriyle hayata geçirilen "Kocaeli'de Yaşayan Roman Vatandaşların İstihdam Edilmelerinin Önündeki Engellerin Kaldırılması Projesi"nin tamamlanma aşamasına gelindiğini söyledi.


Roman vatandaşların en büyük sorunlarından birinin istihdam olduğunu anlatan Çokyaşar, "Projede eğitim ve istihdam çok önemliydi, eğitimle ilgili sivil toplum örgütlerimizin yapmış olduğu çalışmalar var. 'Romanların istihdam edilmeleri önündeki engelleri nasıl kaldırabiliriz' konusunda bir araştırma raporu yapıldı" ifadelerini kullandı. Çokyaşar, araştırma kapsamında Romanların yoğun olarak yaşadığı mahallelerde çalışıldığını dile getirdi.


İstihdamla ilgili Türkiye'deki bütün Roman derneklerine kurumsal anlamda projeyle destek vereceklerini vurgulayan Çokyaşar, şöyle konuştu: "İlk olarak Kocaeli'de 150-200 kişinin çalışacağı bir tekstil fabrikasının kurulmasına yönelik çalışıyoruz. Romanların kalaycılık, elekçilik ve demircilik gibi mesleklerde biraz daha profesyonel şekilde katma değerle kamuoyunda var olmasını sağlayabiliriz. Türkiye'de Kalkınma Bakanlığı destekleriyle bir ilki gerçekleştireceğiz, kendi öz kaynaklarımızı kullanacağız. Tekstil fabrikasının maliyeti yaklaşık 2,5 trilyon lira civarında. Paranın belirli kısmı hazır durumda. Fabrikada üretilecek ürünlerin de işsiz Romanlar tarafından pazarlanmasını hedefliyoruz:"


Yeni Şafak


Geri Dön