23 / 04 / 2024

Kocaeli'de tarihi camiler restore ediliyor!

Kocaeli'de tarihi camiler restore ediliyor!

Vakfılar Genel Müdürlüğü Kocaeli’de Hacı Ayvaz, Baç, Sarıkım ve Karabili camilerinin restorasyon çalışması için projeleri tamamladı ve ihale sürecine girdi.



Vakfılar Genel Müdürlüğü Kocaeli’de Hacı Ayvaz, Baç, Sarıkım ve Karabili camilerinin restorasyon çalışması için projeleri tamamladı ve ihale sürecine girdi. Vakıfların restorasyonu devam ettirdiği Orhan Cami ve Zıbıncı Mescidinde ise çalışmalar devam ediyor


Vakıflar Genel Müdürlüğü, Vakıfa ait olan Kocaeli’deki tarihi camilerin restorasyon çalışmalarını hızlandırıyor. İzmit Akçakoca Mahallesi’nde bulunan Hacı Ayvaz, Baç camii olarak bilinen Urgancı Ahmet Çelebi Camii, Karamürsel Sarıkım ve Karabili camilerinin projeleri tamamlandı ve ihale aşamasına gelindi. Dört tarihi cami aslına uygun olarak yeniden restore edilecek. Aynı zamanda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları devam eden Orhan Camii ve Zıbıncı Mescidindeki çalışmalarda devam ediyor.


ASLINA UYGUN YAPILACAK

Projeleri tamamlanan 4 camiinin ihalelerinin ardından bu yılın sonunda ve 2016 yılının başında restorasyon çalışmalarının başlaması bekleniyor. Aslına uygun olarak restore edilecek olan camilerde daha önce yapılan tadilatlarda yapılan hatalarda düzeltilerek, camilere ilk görünümleri verilecek. Özellikle daha önce yapılan tadilatlarda binaların dış cephelerinin sıvanması ile ilgili sıkıntılar yapılacak restorasyonlarla çözülecek. Camiler ilk yapılan malzemeleri ile adeta yeniden inşa edilecek.


ORHAN CAMİ ESKİ GÖRÜNTÜSÜNE KAVUŞACAK

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması devam eden ve 1332 yılında Orhan Gazi’nin oğlu Şehzade Süleyman tarafından yaptırılan Orhan Camii’nde çalışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda başlayan restorasyon çalışmasında ahşap olan caminin dış cephesine yapılan sıvalar kaldırıldı. Camiinin yapımında kullanılan ahşap malzeme ile yeniden camiinin dış cephesi yapılacak. Daha önce 6 kez restore edilen camiinin restorasyon çalışmalarının yaklaşık 2 yıl sürmesi bekleniyor. Restorasyon çalışması bittikten sonra şu anda müzede bulunan Orhan Camiinin orijinal kitabesi yerine konulacak.


EYLÜL’DA AÇILACAK

Geçtiğimiz yıl restorasyon çalışmalarına başlanan Akçakoca Mahallesi’ndeki Zıbıncı Mescidinin restorasyon çalışmalarında sona gelindi. 18’inci yüzyılda inşa edilen mescidin uzun yıllar teneke olarak kullanılan minaresi ilk yapıldığı şekliyle ahşap hale getirildi. Kocaeli’nin şu anda tek ahşap minareye sahip mescidi olan Zıbıncı Mescidi Eylül ayından itibaren yeniden ibadete açılacak. Restorasyon çalışmasının ardından açılış da yapılması bekleniyor.


Demokrat Kocaeli


Geri Dön